Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Massivt polispådrag vid protester i Köln

Publicerat lördag 22 april 2017 kl 15.18
Korrespondent Daniela Marquardt: Märkligt läge för partiet
(2:19 min)
folksamling
Människor protesterar mot högerpopulistiska partiet AfD som samlats för kongress. Foto: TT

Tusentals poliser har kommenderats ut på gatorna i tyska Köln, där Alternativ för Tyskland håller kongress. Demonstranter från olika läger protesterar mot det högerpopulistiska partiet, som plågas av en infekterad falangstrid.

Omkring 4 000 poliser har kallats in för att bevaka Alternativ för Tysklands (AfD) kongress i Köln, då partiet ska staka ut kursen inför förbundsdagsvalet i september och försöka utse en toppkandidat. Det kan jämföras med den massiva insatsen under nyårsnatten 2016, då "endast" omkring 1 500 av stadens poliser var i tjänst.

Storleken på kommenderingen tycks vara befogad: Tiotusentals motdemonstranter, däribland vänsterextrema grupper, väntas protestera mot AfD:s möte. Även kyrkan anordnar en manifestation under parollen "Vårt kors har inga hakar".

Redan i morse hade runt tusen människor samlats utanför konferenshotellet. Vid lunchtid hade betydligt fler tillkommit. Två poliser har skadats vid sammandrabbningar, en av dem i samband med att en maskerad demonstrant attackerade en AfD-delegat med en träplanka. På det stora hela har dock förmiddagen varit lugn, rapporterar Kölner Stadt-Anzeiger med hänvisning till en polistalesperson.

AfD:s möte sker mot bakgrund av en allt djupare kris i partiet. På helgens kongress möts pragmatiker och extremister — och båda sidor vässar sina knivar. Tidigare i veckan meddelade partiledaren Frauke Petry i ett videoklipp på Facebook att hon inte ställer upp som kanslerkandidat, varken ensam eller tillsammans med någon annan. Beskedet — mindre än sex månader före det tyska parlamentsvalet — slog ned som en bomb.

Flera tyska bedömare tror dock att Petrys skräll snarare är ett taktiskt drag än en kapitulation. Bakgrunden är en infekterad strid som bottnar i oenighet i synen på den politiska inriktningen och strategin, men kanske ännu mer är ett uttryck för personliga konflikter.

Petry, som företräder en pragmatisk linje, har stött på hårt motstånd i AfD:s mindre rumsrena falang, bland annat företrädd av Björn Höcke, ordförande i partiets avdelning i Thüringen. Höcke, som i ett tal i Dresden i januari kallade Förintelsemonumentet i Berlin för "ett skammens minnesmärke", har stöd av flera medlemmar i partiledningen på riksplanet, däribland medgrundaren Alexander Gauland och Petrys parhäst Jörg Meuthen.

På förmiddagen led Petry en svidande förlust, då hennes motion om en mer "realpolitisk" inriktning röstades ned. Kort därpå avslogs även ett förslag om att stryka den punkt på dagordningen då toppkandidaten eller -kandidaterna skulle utses, enligt tyska medier. Syftet med den nedröstade motionen var att stärka Petrys position.

Om AfD lyckas övervinna sin bittra falangstrid och enas om ett affischnamn inför valrörelsen är en fortsatt öppen fråga, likaså huruvida saken avgörs under lördagen eller söndagen. Det hela kan bli avgörande för möjligheterna att lyckas i höst. De senaste månadernas interna debacle har enligt de flesta opinionsmätningar kostat partiet var tredje väljare — och vägen till riksdagshuset i Berlin tycks vara kantad av fler hinder än partiledningen velat inse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".