Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fängelsedom om terrorfinansiering kan omprövas

Publicerat söndag 23 april 2017 kl 03.00
"Fel lag tillämpades av tingsrätten"
(2:31 min)
Man vid skrivbord.
Advokat Thomas Ohlsson. Foto: Marcus Ericsson/TT

Hovrätten över Skåne och Blekinge ska ta ställning till om rättegången mot en man som dömts till fängelse för att via nätet ha uppmanat personer att skänka pengar till terrororganisationer ska tas om i tingsrätten.

Enligt mannens försvarare Thomas Olsson har tingsrätten gjort ett rättegångsfel, och gjort bedömningen på en lagändring som trädde i kraft efter att brottet begicks.

– Läser man tingsrättens dom är det uppenbart att det är fel lag som tillämpats. Och det förklaras naturligtvis av att lagstiftningen är väldigt krånglig och snårig. Men inte desto mindre var den gärning som klienten dömts för inte straffbar vid tiden för gärningen och då föreligger ett grovt rättegångsfel, säger advokat Thomas Olsson.

Det var i februari som en man dömdes till sex månaders fängelse för att via Facebook ha uppmanat personer att skänka pengar till terroristorganisationer i Syrien.

Domen var den första i sitt slag. Men i överklagandet till hovrätten över Skåne och Blekinge skriver alltså advokat Thomas Olsson att han anser att Malmö tingsrätt har gjort fel.

Det eftersom man i domen refererar lagen om terrorfinansiering som den ser ut sen 2016 - och inte som den såg ut åren innan då mannen ska ha lagt ut uppmaningarna.

– Vad tingsrätten har gjort är att man med hjälp av den nya lagen har förenklat sin bedömning och inte tagit ställning till vilken typ av terroristbrott som skulle kunna ha finansierats genom den här påstådda insamlingen, säger Thomas Olsson.

Men åklagaren gör en annan bedömning.

I det yttrande som kom in i veckan skriver vice chefsåklagare Hans Ihrman att han tycker att tingsrätten har gjort en korrekt bedömning, och han tycker att hovrätten ska behandla fallet som ett vanligt överklagande där domen bör fastställas.

– Jag anser att de gjort en riktig bedömning av den bevisning som åberopats och därför är min inställning att hovrätten ska fastställa tingsrättens dom, säger Hans Ihrman.

Det blir nu hovrätten som ska ta ställning till advokatens begäran och om det finns skäl att ta om rättegången.

Enligt advokat Thomas Olsson visar detta fall på det stora behovet av den översyn som nu pågår av hela terroristbrottslagstiftningen på uppdrag av regeringen.

– Jag tycker att domen illustrerar väl behovet av en översyn och en omarbetning så det blir ett mer överskådligt regelverk. Här har ju tingsrätten uppenbarligen inte kunnat orientera sig bland alla hänvisningar och inte heller haft möjlighet att uppmärksamma de ändringar som succesivt görs när man försöker snickra på en här läckande båten som terroristlagstiftningen utgör, säger advokat Thomas Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".