Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dramat i Hässleholms kommunfullmäktige fortsätter

Publicerat söndag 23 april kl 13.11
"Om de kastar in handduken är jag först att beklaga"
(2:13 min)
Partiloggor
1 av 4
Foto: TT
Drama.
2 av 4
Politiken i Hässleholm blev en riksangelägenhet när alliansen gjorde upp med sd. Kanske var det en parantes. Foto: Odd Clausen
Moderat.
3 av 4
Pär Palmgren, m, och hans samarbetspartier i Häsleholm drar nu tillbaka sitt stöd till sverigedemokraterna, Foto: Odd Clausen.
Sverigedemokrat
4 av 4
Kommunalrådskarriären för Ulf Erlandsson, sd, blev kort. Mindre än en månad, sedan drog hans parti tillbaka sitt stöd.

På måndag är det dags för nästa drama i den numera riksbekanta politiska cirkusen i Hässleholm.

Det var i Hässleholm som alliansen gjorde upp med Sverigedemokraterna, men SD:s kommunalråd Ulf Erlandsson tvingades avgå efter en knapp månad.

Nu ska kommunfullmäktige utse hans efterträdare, och Moderaternas Pär Palmgren säger att alliansen denna gång inte kommer att stödja Sverigedemokraterna.

Det var i slutet av februari som politiken i Hässleholm plötsligt blev en riksnyhet. Detta sedan Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna fällt det rödgröna minoritetsstyret och själva tagit makten genom en uppgörelse med Sverigedemokraterna. Belöningen för SD var ett kommunalråd och posterna som förste vice ordförande i alla nämnder inklusive kommunstyrelsen.

En stor triumf för Sverigedemokraterna då, men efter mindre än en månad tvangs Ulf Erlandsson av sitt eget parti att lämna sin kommunalrådspost, efter att en rad obekväma uppgifter om honom avslöjats. Vid kommunfullmäktiges sammanträde i mars hoppade hans anhängare, ett stort antal sverigedemokrater, av.

När fullmäktige nu sammanträder igen, kommer Erlandsson - av allt att döma - inte att ersättas av en sverigedemokrat. Om alliansen lägger ned sina röster blir i stället socialdemokraten Lena Wallenteim förste vice ordförande och centerpartisten Mats Stureson andre vice ordförande och kommunalråd.

– Sverigedemokraterna har ju inte klarat av att hantera den rollen som ledande politiker i kommunen och därför har vi gått in och tagit de här två ordförandeposterna.

I Hässleholm är centern nämligen en del av det rödgröna blocket. Kommunens ledande sverigedemokrat Patrik Jönsson, som själv är regionråd, är besviken över att alliansen, som SD hjälpte till makten, nu inte betalar tillbaka.

– Om det är så att de väljer att kasta in handduken och inte styra, trots att vi två år i rad har röstat igenom deras budget, kan jag vara den första att beklaga. Vi hade hemskt gärna suttit och styrt med alliansen här, men den möjligheten ser vi kanske inte ut att få nu.

Måndag kväll är det dags för nästa avsnitt av Skånes eget Game of Thrones, det helt oförutsägbara Hässleholms kommunfullmäktige. Centerpartisten Mats Sturesson hoppas att det ska sluta med att han blir kommunalråd igen efter två månaders uppehåll.

– Fullmäktige har aldrig varit en särskilt förutsägbar församling under hela den här mandatperioden och det kommer säkert att bestå även på måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".