Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot fler poliser på kort tid

Publicerat söndag 23 april kl 15.00
"Verksamheten kan inte ta emot så stora kullar"
(2:11 min)
Emblem på polisens uniform Foto: Janerik Henriksson/TT
Emblem på polisens uniform Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledarna för landets polisutbildningar anser inte att det är genomförbart att öka poliskåren på kort tid i den omfattning som de politiska partierna vill.

– Det finns två svårigheter med att utbilda så många på kort tid med tillräcklig god kvalitet, det ena är svårigheten att lyckas rekrytera så många som själva vill bli poliser och som dessutom är kvalificerade. Den andra utmaningen är att kunna utbilda dem. Det tar ganska lång tid att starta polisutbildningar som kan arbeta med höga volymer av studenter, säger Ola Kronkvist, prefekt vid polisutbildningen vid Linnéuniversitetet.

Det pågår just en sorts budgivning bland de politiska partierna om hur många tusen nya poliser respektive polisanställda som ska tillföras de kommande åren.

Men förslagen är orealistiska, menar Ola Kronkvist, prefekt vid polisutbildningen vid Linnéuniversitetet, som tillsammans med de andra ledarna för landets polisutbildningar skrivit en debattartikel i Dagens Nyheter.

Ola Kronkvist ser inte hur polisutbildningarna ska kunna locka till sig ytterligare studenter när man redan i dag har 150 vakanta utbildningsplatser, av landets 1 600 platser.

Ambitionen är att det utbildas 1 600 polisstudenter per år samtidigt som avgångarna från polisen är cirka 800 till 900.

Men det är i första ledet svårt att få studenter med rätt behörighet, om man inte ska sänka kraven avsevärt.

I nästa led ska studenterna beredas plats för praktik och parallellgång, vilket kommer att bli en stor utmaning för verksamheten.

– Det andra problemet är att verksamheten inte kan ta emot en så stor mängd nya poliser, som politikerna nu föreslår. Om polisen exempelvis skulle få 10 000 nya poliser inom fem-sex år då skulle de skapa nästan lika många problem som de skulle kunna lösa, Ola Kronkvist, vid Linnéuniversitetet.

I nästa skede kommer ett stort antal poliser ha samma karriärväg. Fler kommer att lämna arbetet på fältet för att börja ett arbete i inre tjänst. I det sista skedet kommer ett stort antal poliser som är i samma åldersgrupp gå samtidigt i pension.

Ola Kronkvist är orolig för att frågan om mer poliser kommer att bli en valfråga, som i slutändan inte kommer att gynna den polisiära verksamheten. 

– Vi vill helt enkelt inte ha den typ av budgivning i valet. Det finns viktigare frågor att ta tag i för polisen. Det behövs fler poliser, det är självklart. Men vi måste också se till att poliser inte slutar sina arbeten i förtid.

– Vi måste se till att poliser har rätt förutsättningar att göra sina jobb. Att de exempelvis får rätt utrustning, rätt vidareutbildningar, anständiga arbetstider för att ge några exempel, säger Ola Kronkvist, prefekt vid polisutbildningen vid Linnéuniversitetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".