Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Malmö kräver flyktingstopp

Publicerat söndag 23 april kl 19.20
Kommunalrådet: Lagen leder till trångboddhet och utanförskap
(1:59 min)
Bilden visar Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), Malmö. Foto: Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Fördelningen av nyanlända flyktingar fungerar inte, menar kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Nu kräver kommunen flyktingstopp.

I år ska Malmö ta emot 408 flyktingar enligt anvisningslagen, som ska jämna ut mottagandet i landet. Men nästa år vill kommunen att antalet blir noll. Anledningen är att staden tagit emot drygt 4 000 nyanlända flyktingar som ordnat eget boende.

– Vi menar att staten måste se på helheten när man anvisar de nyanlända och se att vissa kommuner tar och under lång tid har tagit ett väldigt stort ansvar. För att mottagandet ska bli bra krävs att fler kommuner faktiskt steppar upp och hjälper till. Det handlar om att skapa bästa möjligt förutsättningar, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Varken anvisningslagen eller ebo-lagen, som ger flyktingar rätt att ordna eget boende, fungerar, menar Malmös kommunstyrelse, som kräver att regeringen gör om mottagningssystemet.

– I dag har vi en ebo-lagstiftning som leder till trångboddhet och områden där många barn växer upp under tuffa villkor, där den sociala situationen är extremt tuff och skolsegregationen växer. Från Malmö har vi påtalat det här i ungefär 15 år och det är några kommuner till som drivit denna fråga hårt.

– Staten är den enda som kan se till att skapa ett bättre mottagandesystem i Sverige och måste se till att fördelningen sker på ett sådant sätt att vi inte fortsätter att skapa utanförskap, trångboddhet och tuffa uppväxtvillkor för många barn, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Etableringsminister Ylva Johansson (S) kan inte säga hur många flyktingar som kommer att anvisas till Malmö nästa år.

– Kommuner som tar emot många egenbosatta får färre anvisade och en del får så få som noll, till exempel Södertälje. Men hur den vikten blir för 2018 har inte regeringen tagit ställning till.

Tycker du att anvisningssystemet fungerar?

– Ja, det tycker jag att det gör. Kommunerna gör ett fantastiskt arbete. Det är en väldig ansträngning med så många som ska bosättas, säger Ylva Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".