Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Terrorsamtal ska vara klara före sommaren

Uppdaterat måndag 24 april 2017 kl 15.46
Publicerat måndag 24 april 2017 kl 15.22
Anders Ygeman: Det är viktigt att förslagen blir effektiva
(1:16 min)
Bildkollage med Roger Haddad (L), Andreas Carlson (KD), Beatrice Ask (M), Johan Hedin (C) och Anders Ygeman
Alliansens rättspolitiska talespersoner fr v Roger Haddad (L), Andreas Carlson (KD), Beatrice Ask (M) och Johan Hedin (C) anländer till Rosenbad inför en inledande träff med inrikesminister Anders Ygeman i blocköverskridande samtal om åtgärder mot terrorism efter terrordådet den 7 april. Foto: TT

Idag höll regeringen och alliansen sitt möte om nya åtgärder för att förebygga terrorism. Samtalen kommer att fortsätta och parterna hoppas komma överens om konkreta förslag före sommaren

– Vi har haft bra samtal och bra diskussioner, samtliga parter har bidragit med konkreta förslag och kommit med en vilja att koma överens, och det tror jag att vi kommer att göra, säger inrikesminister Anders Ygeman.

– Jag tror att vi ser framför oss tre fyra veckor av diskussion där vi kan fördjupa oss i hur lagstiftningen ser ut. Det ska inte bara gå snabbt utan de förslag som vi kommer fram till ska också vara effektiva för att bekämpa och förebygga terrorn, säger han.

Det har gått två och en halv vecka sedan terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. I dag samlades regeringen och Alliansen för att diskutera nya åtgärder mot terrorism. Mötet på regeringskansliet var en fortsättning på de samtal som regeringen och den borgerliga alliansen påbörjade 2015 om att ta krafttag mot terrorism.

Det var tänkt att parterna skulle ses nån gång för att följa upp överenskommelsen från det året, men efter terrordådet på Drottninggatan den 7 april så påskyndades kallelsen och det las till att det nu även skulle diskuteras nya åtgärder.

Anders Ygeman hoppas att samtalen mynnar ut i det han kallar för skarpa förslag om några veckor.

Förslag mot terrorism har haglat i den svenska debatten de senaste dagarna. Flera partier vill ha mer kameraövervakning, hårdare straff och rätt för Säpo att få del av information från FRA. Ett förslag som har skapat stor debatt kom från Miljöpartiet i förra veckan: Att sätta fotboja på dem som anses vara en säkerhetsrisk.

Idag ville ingen företrädare varken för regeringen eller alliansen kritisera de andra partiernas förslag. Det gjorde vi inte idag, vi lyssnade på varandras förslag, berättar Moderaternas rättspolitiska talesperson Beatrice Ask.

Tidigare idag tonade Moderatledaren Anna Kinberg Batrar ner betydelsen av fotbojan. Hon tycker att de som blir klassade som säkerhetsrisk i första hand ska utvisas eller sitta i förvar.

– Det kan finnas enstaka fall, men det viktigaste är att det görs under hälften så många inre utlänningskontroller som för bara några år sedan. Det måste polisen kunna göra. Och polisen, Migrationsverket och Säpo måste kunna utbyta den information som de behöver, sa hon.

Centerpartisten Johan Hedin säger att de sex partier som deltar i förhandlingarna är överens om att deltagande i eller samröre med terrorstämplade organisationer bör kriminaliseras.

Till dagens samtal var varken Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet inbjudna, vilket båda partierna beklagar.

– Vi hade gärna deltagit. Vi tror att det behövs partier som kombinerar fasthet i att bekämpa terrorbrott med respekt för personlig integritet och rättssäkerhet, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".