Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Partier vill stoppa pensionsmissbruk

Uppdaterat måndag 24 april kl 17.31
Publicerat måndag 24 april kl 15.26
"Vi är överens över blockgränserna att mota bort oseriösa aktörer"
(1:37 min)
Bildkollage med en skylt från Pensionsmyndigheten och Annika Strandhäll
Partierna i Pensionsgruppen har beslutat ta fram en handlingsplan för att få bort oseriösa aktörer från premiepensionen. Foto: TT

De sex partier som ingår i Pensionsgruppen har beslutat ta fram en handlingsplan för att få bort oseriösa aktörer från premiepensionen. Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister och ordförande i Pensionsgruppen.

– Vi har en situation där vi har kriminella aktörer som lurar Sveriges pensionssparare på sina pensionspengar. Och så kan vi naturligtvis inte ha det i ett socialförsäkringssystem som syftar till att människor ska få bra pensioner, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Uppmärksamhet och skandalrubriker kring flera pensionsbolag under senaste tiden, nu senast Falcon Funds och Allra, har fått många att ifrågasätta hur premiepensionen, den del allmänna pensionen som spararna själva kan placera, fungerar.

Och nu har de sex partierna i Pensionsgruppen, där samtliga riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ingår, enats om en handlingsplan. Det som ska ge snabbast effekt för att få bort oseriösa pensionsbolag är ett 30-punktsprogram som Pensionsmyndigheten tidigare presenterat.

Det handlar om en rad skärpningar, bland annat att pensionsbolag som är baserat utomlands och enbart riktar sig mot den svenska marknaden slängs ut.

– Det pågår en löpande diskussion med Pensionsmyndigheten och Finansinspektionen när det gäller tidigast möjliga införande, säger Annika Strandhäll.

 När kan det vara?

– Väldigt skyndsamt. Kanske redan vid årsskiftet.

Pensionsgruppen ska också utreda hur ett nytt framtida PPM-systemet ska utformas.

– Vi är helt överens över blockgränserna om att, ett, vi behöver skyndsamt se till att mota oseriösa aktörer från fondtorget och, två, vi ska se till att det som från början var målsättningen med PPM-systemet uppfylls, säger Annika Strandhäll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".