Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

MP-ledning vill mjuka upp asylregler

Uppdaterat tisdag 25 april 2017 kl 09.49
Publicerat tisdag 25 april 2017 kl 05.30
MP-ledning vill mjuka upp asylregler
(1:54 min)
miljöpartiet, gustav fridolin, isabella lövin
Foto: Janerik Henriksson/TT

Miljöpartiet vill att de asylsökande som studerar eller har subventionerad anställning ska kunna få permanenta uppehållstillstånd. Det visar ett förslag som Ekot tagit del av.

Sommaren 2016 fattade riksdagen beslut om en mer restriktiv migrationspolitik, som ska gälla till 2019. Det betyder att tillfälliga uppehållstillstånd är huvudregel för de asylsökande som får stanna i Sverige. Endast personer som kan försörja sig själva kan få permanent uppehållstillstånd, om de inte har skyddsbehov.

Nyligen föreslog regeringen att reglerna ska justeras, så att även ensamkommande unga kan få längre uppehållstillstånd för att gå klart gymnasiet och etablera sig på arbetsmarknaden. Något som Miljöpartiet har drivit hårt.

Och nu vill partiets ledning alltså ta ytterligare ett steg. För att undvika att flyktingar - i jakten på permanenta uppehållstillstånd - avstår från studier och i stället tar jobb som de är överkvalificerade för, så tycker Miljöpartiets partistyrelse att även de som studerar på högskola eller universitet ska kunna få stanna för gott.

Det ska också gälla de som har en subventionerad anställning, det vill säga där någon annan än arbetsgivaren betalar hela eller delar av lönen. I dag kan den gruppen inte få permanent uppehållstillstånd.

Inför den stundande kongressen har en rad miljöpartister krävt att studier ska jämställas med jobb när frågan om uppehållstillstånd prövas - och kritiserar dagens regelverk.

"I praktiken innebär detta att det premieras om du arbetar på en snabbmatsrestaurang men inte om du exempelvis lär dig svenska", står det i en av motionerna.

Maria Ferm, som är Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson och ledamot i partistyrelsen, bekräftar Ekots uppgifter att ledningen vill ändra i migrationslagstiftningen. Framfört allt för att underlätta etableringen.

- Vi kan också se att människor kanske annars riskerar att ta första bästa jobb för att man vill få den trygghet som ett permanent uppehållstillstånd innebär, i stället för att kanske validera sin utbildning eller studera vidare och på det sättet också kunna komma in samhället, säger Maria Ferm.

Sommaren 2019 upphör den tillfälliga strängare migrationslagen. I handlingarna inför kongressen skriver Miljöpartiets ledning att grundinställningen är att den vanliga utlänningslagen då ska gälla igen, vilket betyder att alla får permanenta uppehålltillstånd, oavsett om man lyckats skaffa sig ett arbete eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".