Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler kommunala feriejobb under sommaren

Publicerat fredag 28 april 2017 kl 05.00
Tor Hatlevoll: Sommarjobbger chans till jobb efter gymnasiet
(2:08 min)
Sommarjobbare som arbetar som lokalvårdare, glassförsäljare och jordgubbsplockare. Foto: Marcus Ericsson / Fredrik Sandberg / Vegard Grøtt / TT
Foto: Marcus Ericsson / Fredrik Sandberg / Vegard Grøtt / TT

En av dem som sökt sommarjobb är Khadija Hadji, i Rinkeby i Stockholm, men hon tror att det blir svårt att få ett jobb.

– Flera av mina vänner fick inte förra året, så jag har inte stora förhoppningar om att jag ska få det här året, säger Khadija Hadji.

Nästan alla svenska kommuner ordnar feriejobb åt ungdomar. I en enkät som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, gjorde förra året var det bara två av de 240 kommuner som svarade, som inte gjorde det.

Sammanlagt var det nästan 90 000 ungdomar i åldern 15 till 19 år som fick feriejobb då. I parken, på dagis eller i äldrevården, och i en del kommuner också i det privata näringslivet. Med sånt som inte skulle ha blivit gjort annars.

I år tror Tor Hatlevoll, arbetsmarknadsekonom på Sveriges kommuner och landsting, att det kan handla om närmare 100 000. Enligt en studie som SKL gjorde förra året så gör feriejobben nytta.

– De ungdomar som har sommarjobbat under gymnasietiden har betydligt större chans att komma ut i jobb direkt efter gymnasiet, säger Tor Hatlevoll.

Han fortsätter och säger att det är bra för ungdomar att arbeta, men också att få sysselsättning i socialt utsatta områden, där man kanske annars hittar på andra saker, menar han.

Hadji Farah är engagerad i ungdomsfrågor i Rinkeby i Stockholm, där han bland annat nattvandrar. Han ser också att sommarjobben är särskilt viktiga för ungdomar i socialt utsatta områden, där fler blir kvar i stan över sommarlovet.

– När vi ser ungdomar som är sysslolösa och saknar ekonomi, då blir det lättare för de kriminella att rekrytera dem till sina verksamheter, och att tjäna pengar, säger Hadji Farah.

I Stockholm är det upp till varje stadsdel att ordna fram feriejobb åt sina unga. I Malmö har man ett system där ungdomar från olika delar av staden placeras tillsammans på olika arbetsplatser under sommaren.

– Det har vi fått mycket återkoppling om, när vi göra våra utvärderingar, att det är positivt att man mixar ungdomar från olika delar av staden, säger enhetschef vid Malmö stad Graziela Zibner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".