Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Interna strider i Polens regeringsparti

Publicerat tisdag 25 april 2017 kl 05.44
Information sipprar ut om partitoppar som kan bytas ut
(2:46 min)
​Poträttbild på Jaroslaw Kaczynski, partiledare i PiS
1 av 3
Jaroslaw Kaczynski, partiledare för PiS. Foto: Czarek Sokolowski/TT
En ensam husvagn är kvar av det stora läger av demonstranter som brukat hålla till utanför det polska regeringskansliet. Demokratirörelsen KOD drar inte lika mycket folk till protestplatsen nu som för ett år sedan.
2 av 3
En ensam husvagn är kvar av det stora läger av demonstranter som brukat hålla till utanför det polska regeringskansliet. Demokratirörelsen KOD drar inte lika mycket folk till protestplatsen nu som för ett år sedan. Foto: Foto: Thella Johnson
Tre aktivister, en man och två kvinnor sitter inne i en husvagn.
3 av 3
KOD-aktivisterna Krzysztof Dabek och Ola Wisnewska intervjuas av Sveriges Radios Polenkorrespondent Thella Johnson. Foto: Dorota Nygren

Det rapporteras om allt mer slitningar inom det polska regeringspartiet Lag och Rättvisa som varit föremål för stora protester. En regeringsombildning väntas i början av sommaren och en av de framträdande ministrar, som bedömare tror, kan få gå är den hårt kritiserade försvarsministern.

På paradgatan Aleje Ujazdowskie, framför regeringskansliet i centrala Warszawa, har det i mer än ett års tid flockats demonstranter från demokratirörelsen KOD som gått skift dygnets alla timmar och protesterat mot Lag och Rättvisa PiS-regeringens vägran att erkänna beslut i den polska författningsdomstolen som sade att den nya regeringens ommöbleringar av den domstolen inte var förenliga med Polens grundlag.

Men regeringen har inte vikit sig eller backat, inte ens när samma kritik och krav kommit från EU-kommissionen eller Europarådet.

Nu är bara ett fåtal demonstranter kvar här, de håller till i en liten husvagn och borta är den långa rad av tält och plakat som tidigare funnits på gatan. De som är här suckar uppgivet åt frågan om de tror att regeringen någonsin kommer att gå kritikerna till mötes och lämna landets demokratiska institutioner ifred.

– Det finns ingen återvändo för dem, för då skulle de tvingas att erkänna att de gjort något fel och det kommer aldrig att ske, säger Ola Wisnewska, en kosmetolog och nagelskulptör från Warszawa som inte känner sig trygg med sina medborgerliga rättigheter i Polen längre.

Samtidigt sipprar alltmer information ut om interna strider inom regeringspartiet och ministrar och partitoppar som partiledaren Jaroslaw Kaczynski kan tänkas vilja göra sig av med på partikongressen i sommar. Bland dem försvarsministern och vice partiledaren Antoni Macierewicz.

Macierewicz har länge varit en omtvistad figur i PiS-regeringen som fört fram lika omtvistade teorier som att det fanns en bomb ombord på det kraschade presidentplanet 2010. Något som han aldrig kunnat presentera belägg för. Nu ifrågasätts han position i regeringen av allt fler tunga makthavare.

En lång rad högt uppsatta militärer har redan lämnat den polska armén i protest mot försvarsministern. Oppositionen kräver hans avgång, men för PiS är vice ordföranden Macierewicz än så länge svår att göra sig av med om partiet vill behålla sitt stora stöd i alla partifalangerna.

Han är en populär och frekvent röst och profil i den katolska radiostationen Radio Maryja som många av det polska regeringspartiets mest hängivna anhängare får sina dagliga nyheter från.

PiS partiledare Jaroslaw Kaczynski uttalade sig själv i en intervju nyligen och sade att han ser "en extravagans som behöver begränsas" hos sin kollega. Om en dryg månad ska PiS hålla kongress och många väntar sig en regeringsombildning då.

Partiet har stort stöd i befolkningen, trots de massiva protesterna. De ligger på omkring trettioåtta procent i opinionsmätningarna, även om det gått nedåt i korta perioder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".