Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

MP-förslag om migrationslag får hård kritik

Publicerat tisdag 25 april kl 12.13
MP-förslag om ändrad migrationslag får hård kritik
(2:30 min)
Tredelad bild: Kvinna som räddats på Medelhavet, flyktingläger utanför Aten, linje på stengolv med texten STOP.
Foto: Bram Janssen/TT, Muhammed Muheisen/TT, Tomas Oneborg/TT.

Miljöpartiets förslag att mjuka upp asyllagstiftningen, så att även de som studerar eller har en subventionerad anställning ska kunna få permanenta uppehållstillstånd, får kritik från en rad andra partier.

Miljöpartiets regeringspartner Socialdemokraterna vill inte ändra i den tillfälliga migrationslagen. Vi hör den migrationspolitiske talespersonen Fredrik Lundh Sammeli.

- Jag tycker att det är fullt rimligt att alla partier utvecklar sin politik, även när man ingår i en regering. Men för oss förändrar det inte vår hållning i frågan. Jag tycker att regeringens politik kring den tillfälliga lagen är väl avvägd utifrån de utmaningar vi står inför, säger Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Fram till 2019 gäller en mer restriktiv migrationspolitik i Sverige, där tillfälliga uppehållstillstånd är huvudregeln, men där den som kan försörja sig själv kan få stanna för gott.

Som Ekot berättade i morse föreslår Miljöpartiets ledning - inför kongressen i slutet av maj - att lagstiftningen ska ändras, så att fler grupper än i dag kan få permanenta uppehållstillstånd.

Det handlar om personer som har en subventionerad anställning och de som studerar på högskola eller universitet.

- Vi kan också se att människor kanske annars riskerar att ta första bästa jobb för att man vill få den trygghet som ett permanent uppehållstillstånd innebär, i stället för att kanske validera sin utbildning eller studera vidare och på det sättet också kunna komma in samhället, säger Maria Ferm (MP), migrationspolitisk talesperson.

Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Paula Bieler motsätter sig starkt att fler ska få permanenta uppehållstillstånd.

- Sedan har Miljöpartiet en poäng i att nuvarande system skapar incitament att ta första, bästa jobb. Men problemet är snarare att man ger permanenta uppehållstillstånd för dem som söker sig den vägen, att man uppmuntrar en svart marknad.

Moderaterna migrationspolitiske talesperson Johan Forssell dömer ut Miljöpartiets förslag:

- Av den orsaken att asyl och uppehållstillstånd ska man få om man har asylskäl eller om man arbetar, det är den rimliga hållningen. Skulle det här genomföras, innebär det att Sverige åter får regler som avviker från de flesta länder runt om i Europa. Det vore ett misstag, säger han.

Inte heller Liberalerna vill mildra reglerna på det sätt som Miljöpartiets ledning föreslår, och den migrationspolitiske talespersonen Fredrik Malm tycker att det svårt att veta vilket ben MP står på.

- Ena dagen så vill man sätta fotboja på asylsökande, och andra dagen vill man ge permanenta uppehållstillstånd till de här personerna.

Christina Höj Larsen, som är Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson, tycker däremot att förslaget från Mijöpartiet är ett steg i rätt riktning.

- Men det bästa vi kan göra, och Miljöpartiet kan göra, är ju att riva upp den tillfälliga lagen, och det förväntar vi oss av ett parti som Miljöpartiet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".