Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu väcks åtal för sommarstugemorden i Arboga

Publicerat fredag 28 april 2017 kl 05.00
Åklagare: Det är ju en stor utredning och det har hänt saker hela tiden
(5:29 min)
I dag väcks åtal för sommarstugemordet i Arboga.
1 av 2
Foto: TT, Pavel Koubek / TT
Anders Lindstrand, utredningschef på IF Skadeförsäkringar.
2 av 2
Anders Lindstrand, utredningschef på IF Skadeförsäkringar. Foto: Lotta Myhrén/SR

I dags väcks åtal mot den 42-åriga kvinna och den 19-årige man som misstänks för mord på kvinnans dåvarande man, mord på hennes pappa och mordförsök på hennes mamma i Arboga.

Den 4 augusti förra året attackerades ett äldre par med kniv i en sommarstuga utanför Arboga. Mannen avled och kvinnan skadades svårt. Först misstänkte polisen hustrun, men ganska snart riktades i stället misstankarna mot deras dotter, en 42-årig kvinna.

Hon och hennes nu 19-årige sambo greps några dagar senare misstänkta för mord och mordförsök.

Kvinnan kom senare att misstänkas för ytterligare ett mord, det på hennes dåvarande make, som hittats drunknad i närheten av samma sommarstuga året innan.

Och i dag väcker åklagare Jessica Wenna, vid Åklagarkammaren i Västerås, alltså åtal.

– Det är ju en stor utredning och det har hänt saker i utredningen hela tiden. Under hela utredningen gång har det hänt saker som på olika sätt fört utredningen framåt.

Är det någonting i utredningen som överraskat er?

– Ja, vi har fått resultat som vi kanske inte alla gånger varit beredda på.

Kan du säga något om vad det kan handla om?

– Nej, det kan jag inte göra.

I augusti 2015 hittades kvinnans dåvarande make död, drunknad, på en meters djup nära en brygga. Polisen ansåg först att det handlade om en drunkningsolycka och misstänkte inte brott. Men det kom att ändra sig.

Det var en utredning som försäkringsbolaget IF gjorde som ledde till att en förundersökning till slut öppnades. Den 42-åriga kvinnan hade tecknat en livförsäkring i mannens namn på 2,5 miljoner kronor strax innan hans död. Enligt IF var det inte gjort på rätt sätt och de betalade aldrig ut några pengar.

I deras utredning som gjordes av två tidigare mordutredare inom polisen menade de att de hade uppgifter som pekade på att det kunde handla om mord.

– Vi fick fram en rad omständigheter som pekade på att ett brott hade förövats. Det fanns ingen sjukdomshistorik, det fanns liksom ingen naturlig förklaring till varför mannen hade dött i vattnet, säger Anders Lindstrand, utredningschef på IF.

– Rättsläkaren hade kommit fram till att mannen hittats drunknad med både luft och vatten i sina lungor, så han hade tagit sitt sista andetag i vattnet. Något måste ha sett till att få ner honom i vattnet för man kan inte dränka sig själv, fortsätter han.

Så där misstänkte ni att det kan handla om mord?

– Ja, det var den uppfattningen som vi hade tidigt i vår utredning.

Hur tycker du att den utredning som ni gjorde mottogs av polisen?

– Ja, från början var man inte intresserad av att ta emot vår utredning. Man kan spekulera mycket i varför man inte ville ta emot utredningen, men jag väljer i det här läget att mer koncentrera mig på att när sedan andra poliser och åklagare tog hans om ärendet så har man gjort ett väldigt bra kriminalpolisarbete.

Känner du att det har blivit någon förändring i er relation med polisen efter detta?

– Det har aldrig egentligen varit några bekymmer när vi har överlämnar vårt material till polisen, utan man är positivt inställda till de uppgifter vi har fått fram. Arbogaärendet är ju ett undantag, säger Anders Lindstrand på IF.

När förundersökningen inleddes, efter beslut av överåklagare kom kvinnan att misstänkas för både mord och försök till grovt bedrägeri.

Kenneth Ågren, kriminalkommissarie och chef för grova grott i region mitt välkomnar försäkringsbolagets utredningar, men anser inte att polisen initialt gjorde fel.

– Från början tycker jag att poliserna fattade ett korrekt beslut med den information de hade då. Sen, längre fram, när det kom fram mer uppgifter från IF och man hörde släktingar och fick ut olika listor, då borde man kanske ha öppnat en förundersökning, men det gjorde man inte då. Inte förrän det överklagades, säger Kenneth Ågren.

Vad hade hänt tror du om de inte hade fortsatt utreda utan nöjt sig med ert beslut?

– I och med att det skedde ett brott till. Då är jag ganska säker på att man tagit upp detta och tittat på detta igen.

Både den 42-åriga kvinnan och hennes sambo har genomgått psykiatriska undersökningar som visar att de kan misstänkas ha en psykisk störning, både vid gärningen och vid undersökningstillfället.

19-åringen erkänner mord och mordförsök på kvinnans föräldrar. Kvinnan säger sig inte ha med brotten att göra.

– Hon förnekar brott, säger Amanda Hikes, kvinnans advokat.

Vad har hon för tankar kring vad som i så fall kan ha hänt föräldrarna och ex-maken?

– Det kommer hon utveckla vid tingsrättsförhandlingen.

Rättegången inleds den 8 maj och förväntas hålla på i 23 dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".