Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oförändrat läge i asylmottagandet i ny prognos

Publicerat onsdag 26 april kl 11.48
asyl migrationsverket
Mellan 22 000 och 45 000 personer kommer att söka asyl i Sverige under 2017, enligt prognosen. Foto: Marcus Ericsson/TT

Migrationsverkets nya asylprognos uppvisar ett så gott som oförändrat läge i antalet personer som söker asyl i Sverige, jämfört med den bedömning som gjordes i februari.

Enligt den prognos för antalet asylsökande de kommande fem åren, som Migrationsverket i dag presenterar, väntas det att någonstans mellan 22 000 och 45 000 personer kommer att söka asyl i Sverige under 2017. 

Det ligger i en prognos natur att vara försiktig, men inget i den information som presenteras tyder på någon dramatisk förändring från den prognos som kom i februari, utan läget beskrivs som "i princip oförändrat", med den bedömning som gjordes då.

Där räknade Migrationsverket med en siffra på som mest 34 700 asylsökande under 2017, och hittills i år har mellan 400 och 500 personer i veckan kommit till Sverige.

Migrationsverket skriver även i prognosen att planeringsantagandet för ensamkommande asylsökande barn kommer ligga på ungefär 2 400 barn under 2017 och 2 900 under 2018, och inte heller det är en förändring mot förra prognosen.

I februariprognosen var osäkerheten för hela 2017 stor och myndigheten angav ett scenario där högsta siffran kunde vara 45 000, för hela 2017.

Det skulle kunna bli verklighet om Turkietavtalet upphörde att gälla i sommar och att fler migranter tar sig över östra och centrala Medelhavet, samt att gräns- och id-kontrollerna avskaffas i Sverige i november.

Men än så länge gäller EU:s och Turkiets flyktingsamarbete, och man bedömer att antalet migranter som tagit sig över Medelhavet ligger på än lägre nivå nu, än för ett år sedan.

Fokus för Migrationsverket kommer även fortsättningsvis att ligga på beslutsfattanden i pågående ärenden, och man planerar att kunna avgöra cirka 95 000 asylärenden under 2017, en minskning med drygt 10 000 ärenden mot prognosen i februari. Målsättningen är att alla som sökt asyl under 2015 och 2016 ska ha fått beslut i sina ärenden innan året är slut.

2016 sökte 29 000 personer asyl i Sverige och den tillfälliga åtstramningen av asylpolitiken ska, enligt planen, gälla fram till sommaren 2019.

Turkietavtalet

Är en överenskommelse mellan EU och Turkiet om återtagande av migranter och flyktingar som anlänt till EU via Turkiet.

Överenskommelsen antogs 18 mars 2016, och hade innan dess förhandlats fram av Tysklands förbundskansler Angela Merkel och lades därefter fram för övriga 27 EU-ledare.

Den slöts mot bakgrund av de många flyktingar som sökt sig till Europa under 2015, delvis med anledning av syriska inbördeskriget.

Enligt avtalet ska Turkiet ta tillbaka migranter och flyktingar som tagit sig till Grekland via Turkiet. Det berör människor som inte sökt asyl i Grekland eller som inte bedömts ha asylskäl.

Källa:Nationalencyklopedi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".