Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svaret till rikspolischefen: Vi gör oerhört mycket

Publicerat onsdag 26 april kl 12.53
Rikspolischefen får mothugg för uttalande om utsatta områden
(2:03 min)
Karin wanngård dan eliasson rikspolischef finansborgarråd
Dan Eliasson, rikspolischef och Karin Wanngård, finansborgarråd (S). Foto: TT

Polisen står alldeles för ensam i storstädernas mest utsatta områden, det säger rikspolischef Dan Eliasson som frågar var övriga statliga myndigheter och kommunala förvaltningar är någonstans. Men han får nu mothugg.

Bland annat kommer kritiken från Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholm, Karin Wanngård.

– Vi gör oerhört mycket och vi ser ju redan nu i statistiken, vi har lyckats pressa ner ungdomsarbetslösheten, vi bygger i områdena och vi har sociala insatser som gör skillnad. Och jag vill också poängtera att vi har ett väldigt bra och nära arbete med Stockholmspolisen som gör ett fantastiskt arbete.

Är rikspolischefen felinformerad om vad som sker i Stockholm?

– Jag tycker att det är olyckligt att han uttrycker sig på det sättet, sen uppfattade väl jag att det var en generell betoning från hans sida.  

I Ekot i morse kunde man höra rikspolischef Dan Eliasson rikta hård kritik mot övriga statliga myndigheters arbete i utsatta områden. Till exempel sade han att det pratas väldigt mycket om socioekonomiska insatser, men att han själv inte ser dem i utanförskapsområdena. 

– Jag skulle vilja se storsatsningar, det krävs från samhället när det gäller skola, omsorg, bostäder och hälsa för att skapa innanförskap.

Han preciserar inte vilka statliga myndigheter han tycker ska växla upp, men efterfrågar stora sysselsättningsprogram riktade till boende i områdena.

Ansvariga politiker i Stockholm, Göteborg, och Malmö säger alla att samarbetet mellan myndigheter och kommun alltid kan bli bättre och likaså närvaron.

Marina Johansson som är kommunalråd för sociala frågor i Göteborg stad tycker att bilden av Göteborg inte är korrekt.

– Jag tycker att Dan Eliasson har helt rätt i att det krävs mycket mer insatser och framför allt vi samarbetar mycket mer mellan myndighetsgränser, mycket mer strukturerat. Och just det gör vi i Göteborg. Vi har tillsammans med polisen analyserat våra utsatta områden. Vi har tittat på våra egen kartläggning hur det ser ut i Göteborg, med skillnader hälsa, och livsvillkor och segregation och fattigdom, och så har vi analyserat den tillsammans, och håller på nu att ta fram gemensamma åtgärder, så när det gäller Göteborg tycker jag inte att bilden är helt rättvisande.

Ekot har sökt Arbetsförmedlingen för att svara på kritiken men har ännu inte fått någon kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".