Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SABO vill se mer av blandade boendeformer

Publicerat onsdag 26 april 2017 kl 14.56
"Försäljning för nyproduktion är positivt"
(1:17 min)
Åsa Johansson ordförande SABO, Foto: Peter Weyde Sveriges Radio
1 av 2
Åsa Johansson är ordförande för SABO som nu håller kongress. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
Hammarby Sjöstad i Stockholm, Foto: Hasse Holmberg/TT
2 av 2
Hammarby Sjöstad i Stockholm är ett bostadsområde där allmännyttans Stockholmshem sålde hyresrätter. Foto: Hasse Holmberg/TT

Idag startade SABO, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, sin kongress för att ta fram ett nytt idéprogram för framtiden.

Allmännyttan har under senare tid fått kritik över att delar av bostadsbeståndet säljs ut. Åsa Johanson är ordförande i SABO:

– Det är viktigt för allmännyttans skull att inte allmännyttan krymper. Att vi inte blir en betydligt mindre del utav bostadsbeståndet som finns i Sverige.

SABO-företagen förvaltar idag drygt 802 000 bostäder och omsätter över 61 miljarder kronor. Under senare år har flera kommuner och allmännyttiga bostadsbolag sålt av sina bestånd. I fjol såldes 16 200 bostäder från allmännyttan.

En ny enkät från tidningen Hem & Hyra visar att minst 55 kommuner planerar för en försäljning av delar av sina bostadsbestånd under det kommande året.

– Gör man försäljningar för att kunna nyproducera mera så har det ett positivt syfte. Om det sedan är för att man inte vill ha allmännyttiga hyresrätter så tycker jag att det har ett negativt syfte.

– Och det hoppas jag inte att det sker på så många ställen, för allmännyttan har ett stort och viktigt uppdrag. Och det att se till att alla kan få en bostad.

  En del av den kritik som framförts mot allmännyttans försäljningar består i att det finns risk för allt färre billiga lägenheter och en risk för en ökad segregation. Något som framfördes senast av flera forskare inom bostadssektorn senast i höstas då bostadsbolaget MKB i Malmö aviserade att man avsåg sälja 1 650 lägenheter i stadsdelen Rosengård.

Åsa Johansson tror att flera mixade områden istället motverkar just ökad segregation.

– Från SABOs sida tycker vi att det är bra att ha bostadsområden där det finns både bostadsrätter, hyresrätter och egna hem i samma bostadsområde.

  Som det blev under miljonprogramstiden så blev det flera stora områden med enbart hyresrätter. Men idag arbetar vi i vissa delar av landet och ser en förändring i det här.

– Man säljer delar av beståndet som går över i att bli bostadsrätter och då får vi mer blandade upplåtelseformer. Och det tycker jag är positivt, säger Åsa Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".