Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industribyggnad med kraftig rökutveckling som följd och spridningsrisk till närliggande fastigheter. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på din lokala P4 kanal.
(Publicerat idag kl 12.35)

Banker bättre än väntat

Publicerat torsdag 27 april kl 07.40
Storbanker går som tåget
(1:17 min)
Storbankerna gör storvinster för 2014
Foto: TT

Både SEB och Nordea redovisade vinster för första kvartalet i år som var bättre än vad analytikerna hade räknat med. SEB:s vinst landade på 5,5 miljarder kronor och Nordea gjorde 10,5 miljarder i vinst.

Bankkoncernen SEB redovisar en rörelsevinst på 5 529 miljoner kronor för första kvartalet i år. Det kan jämföras med förlusten på 1 456 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 5 037 miljoner kronor.

Räntenettot steg till 4 716 miljoner kronor, från 4 636 miljoner kronor. Provisionsnettot ökade till 4 268 miljoner kronor, från 3 897 miljoner kronor.

Totalt uppgick intäkterna till 11 204 miljoner kronor, jämfört med 10 222 miljoner kronor motsvarande period året före.

Kostnaderna steg till 5 436 miljoner kronor, från 11 365 miljoner kronor. Kreditförlusterna minskade till 204 miljoner kronor, från 291 miljoner kronor.

SEB:s vd och koncernchef Johan Torgeby skriver i en kommentar: "Det mer positiva affärsklimatet från slutet av förra året fortsatte in i början av 2017, vilket har avspeglats i utvecklingen på finansmarknaderna under kvartalet. Det ledde till en bra början på året för SEB".

Torgeby konstaterar att kostnaderna ligger linje med SEB:s kostnadstak på under 22 miljarder kronor per år fram till och med 2018.

"Kostnaden för att bedriva bankverksamhet ökar. I år räknar SEB med att betala mer än 2 miljarder kronor i myndighetsavgifter inklusive avvecklingsfonds- och insättningsgarantiavgifter. I slutändan kommer dessa kostnader också att påverka kunderna", fortsätter Torgeby.

Även bankkoncernen Nordea matchade förväntningarna med årets första rapport.

Rörelsevinsten slutade på 1 102 miljoner euro, motsvarande cirka 10,5 miljarder kronor — något över analytikernas förväntningar.
Enligt Reuters prognos hade man i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 1 070 miljoner euro.

Vinsten var också något bättre än samma period föregående år (1 006 miljoner euro).

"Intäktsutvecklingen har förbättrats och är upp 6 procent jämfört med första kvartalet 2016, främst tack vare ett ökat avgifts- och provisionsnetto. Det förvaltade kapitalet nådde en ny rekordnivå främst tack vare en stark värdeutveckling", skriver vd:n Casper von Koskulls i en kommentar.

Avgifts- och provisionsnettot ökade till 866 miljoner euro, från 772 miljoner euro.

Räntenettot steg samtidigt 1 197 miljoner euro, från 1 168 miljoner euro.

Rörelsekostnaderna steg till 1 246 miljoner euro, från 1 178 miljoner euro. Kreditförlusterna ökade till 1 215 miljoner euro, från 1 117 miljoner euro.

Totalt uppgick intäkterna till 2 461 miljoner euro, jämfört med 2 295 miljoner euro motsvarande period året före.

Nordeas vd Casper von Koskulls skriver i rapporten att det kvarstår geopolitiska risker trots globalt uppsving:

"Sedan 2009 har vi sett en lågintensiv men stabil tillväxtmiljö med stadigt sjunkande räntor. Det globala uppsvinget tar nu fart och blir allt mer synkroniserat".

När det gäller olje- och offshoreexponeringarna, räknar man dock med fortsatta förluster.

"Vi räknar med fortsatt förhöjda förluster i olje- och offshoreexponeringarna under kommande kvartal, och en överlag oförändrad kreditkvalitet på koncernnivå", skriver Casper von Koskulls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".