Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Banker bättre än väntat

Publicerat torsdag 27 april kl 07.40
Storbanker går som tåget
(1:17 min)
Storbankerna gör storvinster för 2014
Foto: TT

Både SEB och Nordea redovisade vinster för första kvartalet i år som var bättre än vad analytikerna hade räknat med. SEB:s vinst landade på 5,5 miljarder kronor och Nordea gjorde 10,5 miljarder i vinst.

Bankkoncernen SEB redovisar en rörelsevinst på 5 529 miljoner kronor för första kvartalet i år. Det kan jämföras med förlusten på 1 456 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 5 037 miljoner kronor.

Räntenettot steg till 4 716 miljoner kronor, från 4 636 miljoner kronor. Provisionsnettot ökade till 4 268 miljoner kronor, från 3 897 miljoner kronor.

Totalt uppgick intäkterna till 11 204 miljoner kronor, jämfört med 10 222 miljoner kronor motsvarande period året före.

Kostnaderna steg till 5 436 miljoner kronor, från 11 365 miljoner kronor. Kreditförlusterna minskade till 204 miljoner kronor, från 291 miljoner kronor.

SEB:s vd och koncernchef Johan Torgeby skriver i en kommentar: "Det mer positiva affärsklimatet från slutet av förra året fortsatte in i början av 2017, vilket har avspeglats i utvecklingen på finansmarknaderna under kvartalet. Det ledde till en bra början på året för SEB".

Torgeby konstaterar att kostnaderna ligger linje med SEB:s kostnadstak på under 22 miljarder kronor per år fram till och med 2018.

"Kostnaden för att bedriva bankverksamhet ökar. I år räknar SEB med att betala mer än 2 miljarder kronor i myndighetsavgifter inklusive avvecklingsfonds- och insättningsgarantiavgifter. I slutändan kommer dessa kostnader också att påverka kunderna", fortsätter Torgeby.

Även bankkoncernen Nordea matchade förväntningarna med årets första rapport.

Rörelsevinsten slutade på 1 102 miljoner euro, motsvarande cirka 10,5 miljarder kronor — något över analytikernas förväntningar.
Enligt Reuters prognos hade man i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 1 070 miljoner euro.

Vinsten var också något bättre än samma period föregående år (1 006 miljoner euro).

"Intäktsutvecklingen har förbättrats och är upp 6 procent jämfört med första kvartalet 2016, främst tack vare ett ökat avgifts- och provisionsnetto. Det förvaltade kapitalet nådde en ny rekordnivå främst tack vare en stark värdeutveckling", skriver vd:n Casper von Koskulls i en kommentar.

Avgifts- och provisionsnettot ökade till 866 miljoner euro, från 772 miljoner euro.

Räntenettot steg samtidigt 1 197 miljoner euro, från 1 168 miljoner euro.

Rörelsekostnaderna steg till 1 246 miljoner euro, från 1 178 miljoner euro. Kreditförlusterna ökade till 1 215 miljoner euro, från 1 117 miljoner euro.

Totalt uppgick intäkterna till 2 461 miljoner euro, jämfört med 2 295 miljoner euro motsvarande period året före.

Nordeas vd Casper von Koskulls skriver i rapporten att det kvarstår geopolitiska risker trots globalt uppsving:

"Sedan 2009 har vi sett en lågintensiv men stabil tillväxtmiljö med stadigt sjunkande räntor. Det globala uppsvinget tar nu fart och blir allt mer synkroniserat".

När det gäller olje- och offshoreexponeringarna, räknar man dock med fortsatta förluster.

"Vi räknar med fortsatt förhöjda förluster i olje- och offshoreexponeringarna under kommande kvartal, och en överlag oförändrad kreditkvalitet på koncernnivå", skriver Casper von Koskulls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".