Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skatteverket vann tvister mot riskkapitalbolag

Uppdaterat torsdag 27 april kl 12.04
Publicerat torsdag 27 april kl 09.29
Kammarrätten går på Skatteverkets linje
(1:33 min)
Skatteverket på Klara Norra Kyrkogata i Stockholm. Foto: Christine Olsson / SCANPIX / TT.
Skatteverket på Klara Norra Kyrkogata i Stockholm. Foto: Christine Olsson / SCANPIX / TT.

I dag har Kammarrätten meddelat dom i 85 olika ärenden som rör beskattning av inkomster från riskkapitalbolag. Ett av ärendena handlar om Nordic Capital.

De 85 domarna gäller personer som har varit verksamma i företag som ingår i Altor, EQT, IK, Litorina, Nordic Capital, Segulah och Triton.

De domar som gäller Altor, EQT, Litorina, Segulah och Triton innebär att den utdelning eller kapitalvinst som personerna har fått, delvis ska beskattas som inkomst av tjänst enligt de s.k. fåmansföretagsreglerna i stället för som inkomst av kapital.

Domarna som avser IK och Nordic Capital innebär att inkomsten för flera av personerna i sin helhet ska beskattas som inkomst av tjänst, skriver Kammarrätten i ett pressmeddelande.

Nordic Capital kritiserar domen och kommer att överklaga. "Dessa domar saknar vid första anblick stringens och behöver nu analyseras i detalj" skriver man i ett pressmeddelande.

– Domen om att vinstdelning från investeringar i riskkapitalfonder är att likställa med lön är felaktig och strider mot kammarrättens tidigare avgörande gällande bolaget säger Klas Tikkanen, CFO, NC Advisory AB, rådgivare till Nordic Capitals fonder.

Tomas Algotsson, enhetschef vid rättsavdelningen på Skatteverket, är nöjd med de domarna från Kammarrätten.

– Det är bra att Kammarrätten har avgjort frågan så att vi vet hur man ska redovisa den här typen av ersättning, säger han.

Vad handlar det här om för summor?

– Ja för statskassan handlar kammarrättsdomarna om totalt 1,6 miljarder och varav det skattetillägg med ca 300 miljoner och efter dom här processerna så har vi också fattat beslut om ytterligare 675 miljoner kronor som då inte ännu är prövade i domstol, som ligger i avvaktan på det, så det är någonstans 2,3 miljarder.

Under torsdagen väntas flera hundra domar från Kammarätten som rör samma typer av ärenden.

"Domarna innebär i huvudsak att kammarrätten bifaller Skatteverkets eller allmänna ombudets yrkanden medan flertalet av de enskilda får avslag på sina yrkanden. Eftersom fonderna, ägarförhållandena i bolagen och personernas funktioner skiljer sig är utgången i målen olika", skriver Kammarrätten i pressmeddelandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".