Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bankernas vinster stiger brant

Publicerat torsdag 27 april kl 11.11
"Vi ser varje dag att våra affärer ökar"
(1:48 min)
De fyra storbankerna i Sverige
Foto: Markus Dahlberg/TT, Marcus Ericsson/TT, Ingvar Karmhed/SvD/TT

De fyra storbankerna har ökat vinsten med över 50 procent på ett år. Nordeas koncernchef Casper von Koskull var glad över utvecklingen när han medverkade i Ekot på torsdagsmorgonen.

– Jag tycker att det är ett mycket bra och solitt resultat, speciellt när jag jämför det med första kvartalet förra året. Då visar det en tillväxt i alla inkomstlinjerna, säger Casper von Koskull på Nordea.

Det fortsätter att gå bra för bankerna. Det framgår nu när bankerna har visat sina siffror för första kvartalet 2017.

Under årets tre första månader gjorde storbankerna tillsammans en vinst på nästan 28 miljarder kronor, en ökning med drygt 50 procent på ett år.

Men då måste man ta hänsyn till att banken SEB för ett år sedan redovisade stora engångskostnader.

Därför visar SEB:s siffror på en mycket stor uppryckning, men det är alltså en engångshändelse.

Om man bortser från SEB har de tre övriga storbankerna tillsammans ökat vinsten med 12 procent. Mycket mindre än 50 procent men ändå en stor ökning från redan goda siffror.

Detta trots att bankerna pressas av den låga räntan. I dag kom Riksbanken med beskedet att räntan stannar på minus 0,5 procent till mitten av 2018, vilket är längre än vad Riksbanken har sagt tidigare.

Den negativa räntan gör det svårare för bankerna att tjäna pengar. Ändå gör de stora vinster.

Något som bidrar stort till bankernas vinster är bolånen. Marginalen, eller lönsamheten, på bolånen var 1,73 procent i februari då Finansinspektionen senast redovisade bolånemarginalerna. Och det var rekord.

Och bankerna fortsätter att växa, också när det gäller lån till företag. Så här sa Handelsbankens koncernchef Anders Bouvin när han presenterade vinsten för årets första kvartal, igår.

– Vi ser varje dag att våra affärer ökar i alla våra hemmamarknader. Och vi får in allt fler bra kunder, inte minst i Sverige och inte minst på företagssidan.

Bankernas vinster i miljarder kronor

Första kvartalet 2016

Handelsbanken: 5,0

Nordea: 9,5

SEB minus: 1,5

Swedbank: 5,3

Summa: 18,3

Första kvartalet 2017 

Handelsbanken: 5,4

Nordea: 10,5

SEB minus: 5,5

Swedbank: 6,3

Summa: 27,7

Förändring i procent: +51,4 (+12,1 utan SEB)

Källor: Ekot och bankernas egna redovisningar. Siffrorna för Nordea är ungefärliga eftersom de är omräknade från euro till svenska kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".