Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vill göra lättare för polisen att hitta de som avviker efter avslag på asylansökan

Uppdaterat torsdag 27 april 2017 kl 17.26
Publicerat torsdag 27 april 2017 kl 12.57
Ministern: Tydlig signal till eventuella arbetsgivare
(2:00 min)
 Inrikesminister Anders Ygeman och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson
Inrikesminister Anders Ygeman och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson presenterar regeringens åtgärder för ett bättre fungerande återvändande. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen vill ge polisen större möjligheter att gå in på arbetsplatser för att hitta personer som avviker efter avslag på asylansökan.

Inspektionen ska bygga på riskbedömningar. Idag får det bara ske vid misstanke om brott.

Stickprovskontrollerna ska riktas mot arbetsgivarna och sanktionsavgiften ska fördubblas.

Polisen får också bättre möjligheter att ta fingeravtryck och omhänderta pass och andra id-handlingar vid inre utlänningskontroll.

En översyn ska göras för att stävja missbruk främlingspass, resedokument och uppehållstillståndskort.

– Syftet är att det ska svida i skinnet hos den arbetsgivare som utnyttjar dessa människor som ofta befinner sig i en utsatt situation, säger justitieminister Morgan Johansson (S) om förslaget att fördubbla sanktionsavgiften för arbetsgivare som utnyttjar personer som inte har tillstånd att vistas i landet.

När det gäller åtgärderna för att se över säkerheten kring svenska id-handlingar vill regeringen undersöka om det ska finnas en ansvarig myndighet för utfärdandet av id-handlingar, vilket inte finns i dag. Tillverkning och utlämnande av id-handlingar ska också ses över, samt att garantera att den person som hämtar ut en handling verkligen är rätt person.

– Regeringen kan förvänta sig stöd från Sverigedemokraterna för alla förslag som kan leda till ökad effektivitet när det gäller att utvisa personer som befinner sig illegalt i Sverige, säger SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen.

Han är positiv till förslaget om riskbaserade arbetsplatskontroller, förutsatt att polisen tror att det kan bli en effektiv åtgärd.

SD vill dock göra mer för att personer som befinner sig illegalt i landet ska kunna utvisas.

Ett SD-förslag är fler förvarsplatser för att fler personer ska kunna sättas i förvar i väntan på att ett utvisningsbeslut ska kunna verkställas.

SD vill också ge mer pengar till polisen som är öronmärkt för att genomföra fler inre utlänningskontroller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".