Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brist på mark – utmaning för framtidens allmännyttiga hyresrätter

Publicerat fredag 28 april 2017 kl 05.00
Kostnader för nyproducerade lägenheter den största utmaningen just nu
(1:54 min)
Bostadsbygge Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
SABO rustar för framtiden och ser ett ökat behov av bostäder och nybyggnation. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Det kommer krävas fler allmännyttiga hyresrätter när befolkningen ökar, men det kan bli brist på mark i framtiden, säger ordföranden i Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, Sabo.

Allmännyttan som i dag omfattar över 800 000 bostäder tar nu sikte på framtiden på sin kongress.

Analysen är att alltfler hyresbostäder kommer att krävas när Sverige växer från 10 miljoner till 11,5 miljoner invånare. Men ett problem som har identifierats är bristen på mark.

– Att få fram byggbar mark, att få fram att det ska finnas planberedskap ute i kommunerna. Detta för att man ska få mark att bygga hyresrätter på är väl en sådan fråga som gör att det många gånger stoppar upp processerna, säger Åsa Johansson, socialdemokratisk ordförande för Sabo.

Om brist på mark är ett problem för framtiden är kostnader för nybyggnation ett annat som Sabo liksom andra bostadsbolag har att tackla.

– Det är kostnadsläget på nyproduktion som är den allra största utmaningen. Och det är kapaciteten på arbetskraft för att producera nyproducerade lägenheter eller bostäder som är en stor utmaning.

– Sverige är ju det landet där priserna har ökat allra mest under de senaste åren och det är klart att det är en utmaning för allmännyttan precis som för alla andra som vill bygga.

Carin Ramneskär är moderat och förste vice ordförande i Sabo. Hon menar att allmännyttan måste arbeta mer med förhandstillverkade och nyckelfärdiga hus när fler bostäder ska byggas.

– Ja, vi ser att det är en jätteskillnad. Kombohusen ligger 10 000 kronor per kvadratmeter lägre i byggkostnader jämfört med likartade byggnationer i samma område.

– Och det har ju att göra med att vi har via en större upphandling då kommit åt större volymer och då blir man mer intressant som aktör på byggmarknaden.
 
Och det krävs även att allmännyttans olika bostadsbolag samarbetar allt mera tror Ramneskär. Och då inte enbart vid framtida upphandlingar utan redan i planeringen av helt nya bostadsområden.

Hur tänker vi logistiskt i fabrikssammanhang?

– Där har vi säker ett möte att göra mellan olika yrkesgrupper och olika kunskaper kring ingenjörskonst kontra arkitektur och byggande.

– Man kan se på bilfabrikerna. De har löst detta på ett annat sätt, så vi kan nog lära oss mer, tror jag, avslutar Carin Ramneskär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".