Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hovrätten fastställer dom kring romregister: 30 000 kronor i skadestånd

Uppdaterat fredag 28 april kl 16.30
Publicerat fredag 28 april kl 10.32
4 000 romer fanns registrerade
(1:28 min)
Romregister
1 av 2
John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defender, kramar Fred Taikon efter att Hovrättens dom tillkännagivits, på Civil Right Defenders kontor i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Demonstration utanför Riksdagshuset efter det att registreringen av romer avslöjats. Skärmdump på polishanding. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
2 av 2
Demonstration utanför Riksdagshuset från 2013 efter det att registreringen av romer avslöjats. Skärmdump på polishanding. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Hovrätten fastställer tingsrättens dom på 30 000 kronor var i skadestånd för elva av de personer som funnits med i det så kallade romregistret.

Under 2013 avslöjade Dagens Nyheter att Skånepolisen fört ett register över romer under namnet ”Kringresanderegistret” där mer än 4 000 romer fanns registrerade. Det hela togs till domstol och där slog tingsrätten fast att staten gjort sig skyldig till etnisk diskriminering.

De elva personer som omfattades av målet fick skadestånd på 30 000 kronor var. Under juni 2016 överklagades domen till Svea hovrätt, staten erkände fel men ansåg att skadeståndet var alldeles för högt. Men hovrätten fastslog alltså tingsrätten dom och skadeståndet stod fast. 

För Adam Szoppe, en av de elva som drev fallet vidare mot ett större skadestånd, har domen även ett stort symboliskt värde.

– Jag känner en glädje, över att vi har vunnit. Vi har kommit fram helt enkelt. Det är inte så att man kan diskriminera hur som helst och göra etniska register över romer. Det är inte okej, och hovrätten har slagit fast det.

Hovrätten har konstaterat att registret i stor utsträckning omfattat romer och att ingen av personerna i målet har varit misstänkta för brott, är släkt med eller har kopplingar till de romska familjer i Skåne som polisen börjat kartlägga.

– Jag är nöjd med att hovrätten har gjort en ordentlig prövning och skrivit en väldigt klar och redig dom, säger justitiekansler Anna Skarhed till TT.

Hon ska gå igenom domen ytterligare innan hon tar ställning till om den ska överklagas.

– Men det förutsätter att det finns någon prejudikatfråga och jag skulle inte tro att det blir så.

Först därefter tar JK ställning till om fler är berättigade till ersättning.

Den nya domen skulle kunna öppna för att fler av de över 4 000 personer som fanns med i det så kallade romregistret kan kräva större skadestånd. Något som i så fall skulle kunna kosta den svenska staten över 100 miljoner kronor, i skadeståndskostnader.

Under 2014 fastslog Justitiekanslern att de personer som fanns med i registret skulle få 5 000 kronor var i ersättning av staten, detta tyckte flera av personerna i registret var för lite och tog därför målet vidare till tingsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".