Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Åtalad generaldirektör hävdade sin oskuld på myndighetens hemsida

Publicerat lördag 29 april kl 16.28
Professor: Man ska hålla sig helt neutral så det här är väldigt olämpligt
(1:26 min)
Stockholms Tingsrätt, Keybord musiker Split
Foto: TT/Montage

"Timeoutad" mutåtalad generaldirektör får kritik för ett försvarstal på myndighetens webbsida.

I fredags beslutade regeringskansliet att två chefer, en av dem generaldirektören för Statens Musikverk, Stina Westerberg, måste ta timeout efter att de har åtalats för mutbrott i samband med flera bjudmiddagar i regi av STIM:s ägarföreningar.

När åtalet kom tidigare i veckan publicerade Stina Westerberg en text på myndighetens hemsida där hon försvarar sig och säger att hon är oskyldig.

Men nu får hon kritik. Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, menar att en sådan text inte hör hemma på en myndighets hemsida och till och med strider mot grundlagen.

– Eftersom det ligger på hemsidan framstår det som att det är hela myndigheten som står bakom det här försvarstalet och det ska inte myndigheter göra. Man ska inte ta ställning till frågor som ligger på andra myndigheter, alltså polis, åklagare och allmän domstol, utan man ska hålla sig helt neutral så det här är väldigt olämpligt och svårt att förena med kravet i regeringsformen att man ska vara saklig och opartisk.

Åtalet om tagande av muta mot generaldirektören för Statens Musikverk och ytterligare fyra chefer på olika kulturmyndigheter handlar om middagar för sammanlagt flera tusen kronor där tjänstemännen bjöds av STIM:s ägarföreningar, Föreningen Svenska Tonsättare (FST) och Sveriges Kompositörer och Textförfattare (SKAP).

Enligt åklagaren handlar det om otillbörliga förmåner. Även två personer i FST och SKAP åtalas - för givande av muta. Samtliga åtalade nekar till brott.

När det gäller texten på Musikverkets hemsida säger myndighetens kommunikationschef Eva Andersson i ett mejl att deras "uppfattning är att det är helt korrekt för oss som myndighet att lägga ut ett uttalande på webbplatsen."

Professor Olle Lundin menar att sådana texter hör hemma någon annanstans.

– Det förstår man ju att hon vill försvara sig, men inte på myndighetens hemsida. Vill man föra ut det här till ett större sammanhang så kan man väl ha en privat blogg eller något liknande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".