Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rex Tillerson: Avbryt diplomatiska relationer med Nordkorea

Publicerat fredag 28 april 2017 kl 16.36
Rex Tillerson i Säkerhetsrådet: Bara en tidsfråga innan Nordkorea kan attackera oss
(2:12 min)
Rex Tillerson vid mötet med FN:s säkerhetsråd.
1 av 2
Rex Tillerson vid mötet med FN:s säkerhetsråd. Foto: Bryan R. Smith
Kinas utrikesminister Wang Yi.
2 av 2
Kinas utrikesminister Wang Yi. Foto: Mary Altaffer/

USA vill öka Nordkoreas ekonomiska och diplomatiska isolering, medan Kina anser att enda lösningen på krisen är dialog.

FN-chefen António Guterres varnar för att det är farligt att inte ha några kommunikationskanaler till Nordkorea.

– Frånvaron av kommunikationskanaler med Nordkorea är farlig. Vi måste undvika felberäkningar och missförstånd, sade Guterres till de 15 medlemmarna i säkerhetsrådet när Nordkoreakrisen avhandlades.

Spänningen ökar mellan USA och Nordkorea, medan grannländerna trevar efter sätt att tona ned krigsretoriken.

– Vi behöver agera för att förebygga konflikt och för att uppnå en varaktig fred.

Läget på Koreahalvön har nått en kritisk nivå, konstaterade Kinas utrikesminister Wang Yi strax före mötet.

– Vi måste göra parallella framsteg både vad gäller nedrustning av kärnvapen och med fredsprocessen, sade han på en presskonferens.

Wang betonade att enda vägen framåt är att föra dialog.

Även USA:s president Donald Trump föredrar diplomati för att lösa krisen. Men samtidigt installeras just nu robotförvarssystemet THAAD i Sydkorea — vilket Kina kraftigt motsätter sig — och en grupp örlogsfartyg styr mot Koreahalvön.

– Det finns en risk för att det blir en stor, stor konflikt med Nordkorea. Absolut, säger Trump i en intervju med Reuters.

Han hyllar Kinas president Xi Jinping för hjälpen med att försöka lösa krisen. De två ledarna träffades i Florida tidigare den här månaden. Sedan dess har de båda "varit i ständig kontakt med varandra, utbytt synpunkter om bilaterala relationer och frågor med ömsesidigt intresse", enligt Kinas utrikesdepartement.

– Jag tror att han gör stora ansträngningar. Han vill inte ha oro och död. Han är en god människa och jag har lärt känna honom väl, säger Trump till Reuters.

Vår korrespondent Fernando Arias är på plats vid FN-högkvarteret i New York.

– USA:s utrikesminister Rex Tillerson radade upp tre punkter som alla handlade om att öka trycket och isolera Nordkorea ytterligare.

FN måste agera "innan Nordkorea gör det", säger Tillerson.

– Det är bara en fråga om tid innan Nordkorea kommer att ha kapacitet att kunna slå till mot USA, säger utrikesminister Rex Tillerson under mötet i säkerhetsrådet, skriver TT.

Han säger att trycket mot Nordkoreas regim måste öka, både ekonomiskt och diplomatiskt och att Nordkorea måste rusta ned.

Det föreligger ett reellt hot om en kärnvapenattack mot Japan och Sydkorea, enligt Tillerson.

Fernando Arias säger att en annan viktig spelare i det hela är Kina.

– Tillerson nämnde Kina och sa att de har en speciell roll eftersom de är Nordkoreas största handelspartner och har därför störst möjlighet att påverka Nordkorea att avbryta sitt kärnvapenprogram.

Kinas utrikesminister Wang Yi säger att det internationella samfundet måste stå fast vid att en dialog ska upprätthållas med Pyongyang.

Han uppmanar parterna att "kyla ned" den upphettade situationen och varnar för att kraftåtgärder mot Nordkorea kan sluta med katastrof.

– Man upprepade också ett konkret förslag om att Nordkorea ska sluta med robottester och tester av kärnvapen mot att USA och Sydkorea upphör med militärövningar i regionen, säger Fernando Arias.

Har man sagt något från Sveriges sida?

– Ja, kabinettsekreterare Annika Söder är på plats och hon betonade att det är ett allvarligt läge i regionen och att risken för misstag och felkalkyleringar just nu är hög. Även hon manade till att rådet ska kyla ner det spända läget.

 Finns det några möjligheter att säkerhetsrådet kommer kunna enas och i så fall om vad?

– Kina säger också att man är missnöjd med att USA ökat sin militära närvaro i Sydkorea och att det minskar förtroendet mellan länderna. Det uttalandet understryker hur komplex situationen är för att Kina har egna säkerhetspolitiska intressen i regionen och har tidigare sagt att man inte vill orsaka en regimkollaps i Nordkorea. Min bedömning är att Kina och USA står en bit ifrån varandra när det gäller vad som bör göras.

Wang Yi säger också att Nordkorea måste rusta ned sin kärnvapenarsenal.

Även Rysslands president Vladimir Putin och Japans premiärminister Shinzo Abe har diskuterat Nordkoreakrisen under ett möte i Moskva.

De båda länderna uppmanar Nordkorea och andra länder att "undvika beteende och retorik som skulle kunna skapa ytterligare spänningar" och uppmanar till "fredlig och konstruktiv dialog".

Ledarna har kommit överens om att samarbeta för att försöka mildra krisen. Båda vill se att sexpartssamtalen — mellan Nordkorea, Sydkorea, Japan, Kina, Ryssland och USA — återupptas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".