Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Facebook erkänner främmande makters påverkan under val

Publicerat fredag 28 april 2017 kl 19.06
"Det finns flera hot"
(1:50 min)
Facebook.
Foto: Janerik Henriksson/TT

I en rapport bekräftar Facebook att sajten använts av andra länder för att påverka demokratiska val. Frankrike och USA är två exempel.

Facebook bekräftar nu att sajten används för påverkanskampanjer av främmande makt inför demokratiska val i både USA och Europa. Dominik Swiecicki på Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap säger att Sverige nu granskar vad som sker inför andra länders val och arbetar för att bygga upp ett skydd här. 

– Vi har samverkan med andra myndigheter, som valmyndigheten och säkerhetspolisen. Till exempel analyserar vi tillsammans vad som kan hända och hur vi kan skydda oss, säger Dominik Swiecicki. 

I en ny rapport går Facebook igenom hur dessa kampanjer går till. 

Det handlar om att sprida falska uppgifter, så kallad fake news, eller annan information med syftet att skapa förvirring och misstro för politiska institutioner. 

För att få spridning används metoder för att förstärka delningarna. Genom att ha kontroll över tusentals fejkkonton går det att ge sken av att inläggen är populära. Resultatet är att när det väl tar fart fortsätter det att få äkta spridning av vanliga användare. 

Inför den första omgången i det franska valet upptäcktes och blockerades 30 000 falska konton. Innan det amerikanska valet kunde Facebook se att samma metoder användes för att sprida stulen e-post, något som drabbade Hillary Clintons kampanj. 

För att förbättra situationen kommer Facebook med åtgärder. Till exempel att bli bättre på att upptäcka falska konton och utbilda användare som kan drabbas. Men samhället i stort måste också lära sig att hantera den här typen av kampanjer. 

Facebook nämner inte ett specifikt land men skriver att inget i deras undersökningar motsäger en rapport från amerikanska myndigheter från januari. Där pekas Ryssland ut, en uppgift som Ryssland förnekat. Dominik Swiecicki säger att vi håller koll på samma land även här. 

– Det finns flera hot. Ryssland är kanske det som är mest säkerhetshotande i vårt närområde, det har vi utpekat från politiskt håll. Men man ska även tänka på organisationer som Daesh som använder sociala medier som plattform för att nå ut med rekrytering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".