Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Terrordådet hade liten påverkan på opinionen

Publicerat måndag 1 maj 2017 kl 11.07
Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.
Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.

Trots dramatiken kring terrordådet i Stockholm har opinionen för partierna hittills påverkats ganska lite. Den troligaste effekten vi kan se är att stödet för Socialdemokraterna stärkts något, säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

– Resultaten spretar mellan olika institut, men den sammantagna bilden är att Socialdemokraterna tycks ha ökat något. Det märks även i ett par par mätningar där terrordådet inträffade medan instituten höll på med sina intervjuer. Det är inte så konstigt i så fall, vi har också separata mätningar som visar att väljarna tycker att statsminister Löfven skötte sig bra i samband med dådet. 

– Samtidigt ska vi komma ihåg Socialdemokraternas opinionskurva redan pekade uppåt, och att vi haft en period där Socialdemokraterna haft kongress och Stefan Löfven synts ovanligt mycket i medierna, det kan också spela in.

Terrordådet har alltså satt ganska lite spår i partiopinionen, men i förlängningen kan det ändå påverka stödet för partierna, säger Fredrik Furtenbach.

– Det påverkar ju vilka frågor som diskuteras, till exempel har det satt igång samtal mellan partierna om hur lagarna mot terror ska skärpas. Dådet spär på en oro för brott hos väljarna som vi redan sett. Och eftersom den misstänkte gärningsmannen skulle utvisas har också fått en ökad debatt om hur polisen ska hantera asylsökande som inte får stanna i Sverige. Den här debatterna kan i sin tur också påverka stödet för partierna.

Miljöpartiet får rekordlågt stöd i Svensk Väljaropinion, sammanvägningen av opinionen som Sifo gör för Ekot. Partiet lever farligt, säger Fredrik Furtenbach.
 
– De tappar stöd även i miljöfrågor, det är förstås väldigt allvarligt för dem, den frågan prioriteras helt av deras väljare. De har fått göra ett antal väldigt smärtsamma kompromisser i både miljö- och migrationsfrågor i regeringen. Ledningen har tänkt att de ska stå ut trots att det är besvärligt och visa att de är ett parti som kan bära regeringsmakt, det ska löna sig i längden. Men det är ju inte säkert att deras väljare tänker så.

Fredrik Furtenbach tror att en annan viktig orsak till att Miljöpartiet får så lågt stöd är att de frågor som nu debatteras mest inte gynnar dem.

– Debatten nu handlar väldigt mycket om terror och brott. Och Miljöpartiet har lågt förtroende hos väljarna när det gäller lag och ordning. Miljöfrågorna är inte i fokus nu och det drabbar Miljöpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".