Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stort fokus på trygghet när statsministern talade

Publicerat måndag 1 maj 2017 kl 17.30
Hör en del av Stefan Löfvens (S) tal från Malmö
(3:41 min)
Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S) talar i Malmö. Foto: Emil Langvad/TT

Trygghet, välfärd och framtid, det var några av huvudtemana som statsminister Stefan Löfven (S) tog upp när han första maj-talade i Landskrona och Malmö i dag.

– Vad är det som gör att människor känner trygghet i dag? Jag tror att det handlar mycket om framtidstro. Man måste känna att morgondagen för med sig något positivt, sade statsministern i inledningen av sitt tal i Landskrona i förmiddags.

Stefan Löfven (S) pratade om att han blir "förbannad på riktigt" när han hör om brottslighet och underströk att samhället är starkare än de kriminella gängen.

För att komma till bukt med brottsligheten vill Socialdemokraterna bland annat satsa på jourdomstolar och anställa ytterligare 10 000 personer inom polismyndigheten.

När han pratade om trygghet och säkerhetspolitik talade han även om terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, som tog fem människors liv.

– Vi sörjer de döda, vi lider med de skadade och vi glömmer aldrig.

Löfven lade även ett stort fokus på välfärden i sitt tal. Han pratade om att få människor i jobb, behovet av lugn och ro i skolan, vikten av bra förskola och äldrevård.

– När du är som svagast ska gemenskapen vara som allra starkast.

Den största nyheten under dagen kom på partiets pressträff, mellan de två talen i Landskrona och Malmö, då satsningen på en patientmiljard lanserades. Reformen går ut på att skärpa vårdgarantin och införa patientkontakt, syftet är att korta vårdköerna och hjälpa patienter med många vårdkontakter att samordna dessa.

Statsministern berörde även migrationspolitiken och sade att de människor som får avslag på sina asylansökningar måste lämna Sverige, samtidigt som de som får stanna ska ha samma rättigheter och skyldigheter som alla andra. 

– De ska lära sig svenska, göra sig anställningsbar och bidra till samhället. Vi ska inte tro att människor som flytt över halva jordklotet är svaga och behöver tas om hand, ofta är det precis tvärt om. 

Löfven han även med att kritisera den borgerliga oppositionen, främst deras skattesänkningar som han menar gynnar rika på fattigas bekostnad, samt deras vilja att lagstifta om lägre löner. Han riktade även specifik kritik mot moderaternas partiledare Anna Kinberg Batras öppning mot Sverigedemokraterna.

Under talet i Malmö tvingades statsministern ta en kort paus när några kvinnor med megafon lyckades avbryta honom.

– De protesterade mot att en kvinna med slöja nekats anställning hos flygbolaget SAS, efter att hon ombetts att ta av sig sin slöja och vägrat, berättade Ekots utsände reporter Odd Clausen.

Avslutningsvis blickade Stefan Löfven framåt i sina tal och lämnade publiken med följande uppmaning.

– Samhället kommer att se annorlunda ut i framtiden, men det är inte förutbestämt hur det kommer att se ut. Framtiden är vår att forma, och du har makten att vara med och förändra den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".