Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hamas mildrar tonen mot Israel

Uppdaterat måndag 1 maj 2017 kl 22.56
Publicerat måndag 1 maj 2017 kl 20.33
Vill inte längre utplåna Israel
(2:32 min)
Högsta ledare för Hamas Khaled Meshal.
Högsta ledare för Hamas Khaled Meshal. Foto: Amr Nabil/TT/AP

Palestinska terrorstämplade islamiströrelsen Hamas som styr Gaza säger sig för första gången vara villig att acceptera det som kallas 1967-års gränser. I nyskrivna stadgar tar man dessutom bort alla officiella skrivningar om att utplåna Israel rapporterar vår korrespondent

Hamas har aldrig erkänt Israel, det kommer de inte att göra nu heller och som en av punkterna i det nya policydokumentet står att ett erkännande av vad de kallar "det sionistiska självstyret" aldrig kommer att ske.

Däremot har den hårdföra retoriken, där islamiströrelsen talat om att utplåna Israel, tonats ned åtminstone några nyanser.

I det nya policydokument som Hamas presenterade på måndagskvällen  talar man inte längre om att utplåna Israel  – däremot talar man om att stötta en väpnad kamp mot Israel.

I det nya dokumentet sägs också att kampen inte står mot judar för deras religion utan mot Israel som ockupanter.

Den kanske största omsvängningen är ändå att Hamas nu säger sig vara villig att som ett första steg återgå till de gränser som gällde i regionen innan 6-dagar kriget för 50 års sedan, det som brukar kallas 1967-års gränser, med ett självständigt Västbanken, östra Jerusalem och Gaza. Tidigare har Hamas krävt full kontroll "från flod till hav", det vill säga över hela det område som är Israel.

På presskonferensen på måndagskvällen sa Hamasledaren Khaled Meshaal att man aldrig kommer att avsäga sig kravet på hela Palestinas befrielse, men att man som ett första steg nöjer sig med att återgå till gränserna som gällde innan 1967.

En ståndpunkt som också den palestinska rivalen Fatah, ledd av president Mahmoud Abbas på Västbanken, har och som flera fredsmäklare sett som en nyckel vid förhandlingsbordet.

Samtidigt upphör, åtminstone officiellt, samarbetet med ifrågasatta och av många terrorstämplade Muslimska brödraskapet.

Uppmjukningen i tonläget ses som ett sätt att bana väg för bättre relationer med omvärlden. Det kan till exempel handla om USA-allierade arabländer som Egypten, Förenade arabemiraten och Saudiarabien som alla klassar Muslimska brödraskapet som en terrororganisation.

Ärkefienden Israel förkastar Hamas utspel. Premiärminister Benjamin Netanyahus kontor kallar det för dimridåer. "De kommer fortsätta utbilda sina barn att hata Israel, de kommer att fortsätta gräva attacktunnlar till israel och de kommer att fortsätta skjuta raketer mot oss".

Hamas utspel är inget annat än ett försök att lura världen, att skapa dimridåer att gömma sig bakom enligt Israel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".