Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu startar snabbutredning om terrorverksamhet

Publicerat tisdag 2 maj 2017 kl 12.30
Regeringen lovar lagförslag före valet
(1:43 min)
Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister och IS-medlemmar gåendes på en gata.
Morgan Johansson, justitieminister. Foto: Fredrik Sandberg/TT, TT.

Regeringen och Alliansen vill kriminalisera samröre med terrororganisationer. I dag presenteras direktiven till den snabbutredning som regeringen lovade för tre veckor sen.

– Vi vill utvidga det kriminaliserade området så att det också ska gälla verksamheter som hjälper terroristorganisationer utan att man behöver knyta det till ett enskilt brott, säger justitieminister Morgan Johansson (S). 

I dag är det förbjudet att delta i en terroraktion eller att hjälpa en sådan. Då begår man terrorbrott. Men det är inte förbjudet att vara medlem i en terrororganisation. Problemet har varit att ett förbud skulle kunna strida mot den grundlagsfästa föreningsfriheten.

Men för tre veckor sedan meddelade regeringen att luckan nu ska täppas till. Nu ska man kriminalisera allt samröre i terrororganisationer, till exempel att skjutsa folk eller laga mat inom ramen för en terrorstämplad organisation.

Utredaren Stefan Johansson, som är justitieråd i Högsta domstolen, ska senast den 15 december presentera förslag som gör det möjligt att bestraffa "den som deltar i eller på annat sätt stöder en terroristorganisation."

I fredags kom regeringen och Alliansen överens om utredningsdirektiven som alltså presenteras i dag.

– Vi har tittat på hur lagstiftningen ser ut i andra länder, framför allt i Norge, där den här bredare kriminaliseringen av allt att döma har gjort det lättare för dem att komma åt den här typen av verksamheter, att ställa fler till ansvar helt enkelt, säger Morgan Johansson (S). 

I utredningsdirektivet står det också att "utredaren ska överväga om man även ska bestraffa finansiering av deltagande i terrorgrupp. Vidare ska särskilt övervägas om det även bör straffbeläggas att rekrytera till eller finansiera sådan brottslighet eller att resa utomlands i avsikt att begå sådan brottslighet."

Morgan Johansson säger att det är riksdagen som avgör om lagen kan börja gälla redan före valet nästa år.

– Lagförslaget kommer att presenteras före valet, sen ska det behandlas i riksdagen också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".