Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)
Vitrysk oljesmuggling

Tidigare KGB-anställd träder fram med bevis om vitrysk korruption

Publicerat onsdag 3 maj 2017 kl 05.16
"Korruption på högsta statliga nivå"
(4:13 min)
Alexander Lukasjenko
1 av 3
President Alexander Lukasjenkos närmaste man agerade för att stoppa utredning. Foto: Genya Savilov/TT
Vladimir Semashko
2 av 3
Vitrysslands vice premiärminister, Vladimir Semashko, stoppade en utredning. Foto: Dominique Faget/TT
Man sedd från sidan, tvättar skyltfönster.
3 av 3
Andrei Molchan jobbade på KGB i Vitryssland i tio år. Foto: Sveriges Radio

Ekot kan i dag avslöja hur den högsta politiska ledningen i Vitryssland, känt till och sanktionerat smuggling av oljeprodukter genom landet. En tidigare KGB-tjänsteman träder fram för att berätta om korruptionen.

Läs mer: Så smugglades oljeprodukter via Vitryssland

Engelska: Former KGB-agent reveals illegal oil smuggling

Dokument som Ekot har visar hur president Alexander Lukasjenkos högra hand, Vitrysslands vice premiärminister Vladimir Semashko, personligen agerat för att smuggling ska kunna fortsätta.

– Det är helt enkelt korruption på högsta statliga nivå som drabbar landets ekonomi. Det handlar om att landets högsta ledning skyddar de inblandade, säger den tidigare KGB-tjänstemannen Andrei Molchan.

Han jobbade på KGB i Vitryssland i tio år, och berättar nu om upplägget.

Dokumenten som Ekot har tillgång till kommer från en utredning om smuggling av oljeprodukter till Västeuropa. Vi har kunnat kontrollera att dokumenten är autentiska.

Upplägget var enkelt. Vitryssland fick köpa bensin och olja från Ryssland med rabatt. Men om de skulle sälja oljeprodukterna vidare till EU, måste de betala skatt till Ryssland.

För att undgå skatten märkte ett företag om oljeprodukterna och smugglade ut dem ur landet under falsk beteckning.

– Det var tusentals ton om året som passerade gränsen under den här märkningen, säger Andrei Molchan.

När lasten transporterades till hamnen i Estland och fraktades vidare till Västeuropa, var den falska beteckningen borta. ”Rysk blyfri bensin” står det i stället på fraktsedeln, enligt ett dokument från estländska tullen.

Redan i slutet av 2007 upptäckte den vitryska tullen smugglingen och stoppade en transport vid gränsen. Men det skulle visa sig att exportföretaget hade mäktiga vänner.

Trots omfattande bevis stoppades utredningen av president Lukasjenkos högra hand, Vladimir Semashko.

– Då lyftes konfiskeringen av vagnarna och de tilläts fortsätta över gränsen, det är fullt möjligt att de än i dag fortsätter på samma sätt.

Vi låter Wojciech Kononczuk gå igenom dokumenten.

Han är analytiker på det statliga Östeuropainstitutet OSW i Warszawa i Polen. I över tio år har han forskat om oljehandel med särskilt fokus på Vitryssland.

Den politiska ledningen i Vitryssland har tidigare anklagats av Ryssland för att understödja smugglingen men inget har bevisats.

I dokumenten framgår hur vice premiärminister Semashko, får ta del av omfattande bevisen från tullmyndigheten. Trots det gav han grönt ljus till smugglingen att fortsätta.

– Det är tydligt bevis för att vice premiärminister Semashko inte var intresserad av att låta utredningen fortsätta. Det här kan vara en bekräftelse på att väldigt viktiga företrädare var inblandade i upplägget, säger han.

Slutsatsen Kononczuk drar är att vice premiärminister Semashko och andra makthavare personligen tagit del de illegala vinsterna.

– Jag skulle kalla det illegala vinster. I dokumenten ser jag ett tydligt budskap, att vice premiärminister Semashko förstod upplägget och att det var illegalt, säger Wojciech Kononczuk.

Ekot har bett vice premiärminister Semashko om en intervju men han har avböjt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".