Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen avskaffar id-kontrollerna

Publicerat tisdag 2 maj 2017 kl 15.44
Fler metoder för att kontrollera gränsen
(2:16 min)
Id-kontroll kastrupp danmark
1 av 2
Id-kontroll vid Kastrups flygplats. Arkivbild. Foto: Björn Lindgren/TT
id-kontroll på kastrup danmark
2 av 2
Id-kontroll vid Kastrup. Arkivbild. Foto: Björn Lindgren/TT

Regeringen har beslutat att ta bort id-kontrollerna på buss, tåg och färjor mellan Danmark och Sverige. Samtidigt skärps gränskontroller och andra åtgärder vidtas.

– Vi vill införa automatisk kameraövervakning med nummerplåtsavkänning och fordonsplåtsavkänning vid våra gränser, sade Anders Ygeman, inrikesminister.

Vid midnatt, natten till torsdag, upphör kraven på trafikbolagen att kontrollera id på tåg-, buss- och färjeresenärerna över Öresund. Regeringen anser inte längre att det behövs för att ha ordning och reda i asylmottagandet.

För många pendlare är beskedet en lättnad. Id-kontrollerna har förlängt restiden mellan Malmö och Köpenhamn och skapat stor irritation.

Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande i Skåne uppger att id-kontrollanterna försvinner så snart klockan slår midnatt natten till torsdagen.

– Sedan kan det bli lite omställningstid för tågen, för tidtabellen är anpassad efter kontrollerna. Men vår ambition är att göra det så fort det bara går, säger han.

Han vill också gärna se att polisens gränskontroller så snart som möjligt förändras så att de utförs när tågen rullar. I dag sker de när tågen står stilla.

Regeringen ser nu ett behov av skärpta gränskontroller för att kompensera för de borttagna id-kontrollerna.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) uppger att gränspolisen sedan några veckor höjt nivån och "i princip" kontrollerat alla tågresenärer. Han bedömer att polisen kommer att behålla den nivån.

Patrik Engström, chef för den nationella gränspolisen, uppger att det kommer att krävas mer resurser i och med att gränskontrollen utökas ytterligare. I dag jobbar cirka 130 personer med gränskontrollen.

– Det kommer att krävas betydligt mer resurser och även investering i ny teknik. Man ska komma ihåg att det här är en gräns som sedan 1990-talet inte setts som en yttre gräns. Det finns ingen infrastruktur för gränskontroll, vare sig på tågstationer eller hamnområden, och en ganska begränsad infrastruktur på Öresundsbron. För att arbeta effektivt krävs investeringar i en teknik som vi normalt inte har vid den här typen av inre gräns, säger han.

– En väldigt positiv utveckling, säger EU:s asyl- och migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos om dagens svenska beslut och påpekar att gränskontroller måste vara proportionerliga i enlighet med de rekommendationer EU-kommissionen presenterade på tisdagen.

EU-kommissionen vill att Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike och Norge under sex månader fasar ut de gränskontroller som infördes i samband med flyktingkrisen hösten 2015. Det är en rekommendation som EU:s ministerråd ska fatta beslut om inom kort.

Inrikesminister Ygeman tror att EU har förståelse för Sveriges situation. Dessutom planerar regeringen andra gränsåtgärder som ligger mer i linje med rekommendationerna.

Regeringen vill också utöka polisens och tullens verktygsarsenal, exempelvis kapaciteten för fordonsröntgen.

– Vi vill införa automatisk kameraövervakning med nummerplåtsavkänning och fordonsplåtsavkänning vid våra gränser, säger Anders Ygeman, inrikesminister.

Regeringen vill också införa regler för "gränsnära" kontroll i zonen precis innanför gränsen, likt man gör i Nederländerna.

Ygeman tror att de åtgärderna även kan vara effektiva mot vapen- och människosmuggling. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".