Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksrevisionen kritiserar asylersättning

Publicerat onsdag 3 maj 2017 kl 08.30
"Hanteringen är för krånglig"
(1:15 min)
Delad bild flyktingar, riksrevisionen
Riksrevisionen kritiserar hanteringen av flyktingkrisen. Foto: Johan Nilsson/TT, Fredrik Sandberg /TT.

Riksrevisionen kritiserar statens ersättningssystem till kommunerna för mottagande av asylsökande och nyanlända.

–Det är dyrt, omodernt och onödigt krångligt, säger riksrevisor Helena Lindberg.

– Hanteringen av det här förfarandet är administrativt krångligt. Det sysselsätter d rygt 600 årsarbetskrafter till en kostnad om 300 miljoner kronor och då handlar det alltså om att flytta offentliga medel från statlig nivå till kommunal nivå, säger Helena Lindberg. 

För att förenkla systemet och sänka kostnaderna föreslår Riksrevisionen att Migrationsverket bör förenkla ansökningsförfarandet för kommunerna. Till exempel genom att införa en digital tjänst för att ta emot ansökningarna, till skillnad från dagens system där ansökningarna skickas genom vanlig postgång.

– Det är i dag en pappershantering vilket innebär att det förra året skickades cirka 190 000 ansökningar om ersättningar från kommunerna till Migrationsverket, säger Helena Lindberg. 

Under 2016 fick kommunerna drygt 20 miljarder kronor i ersättning för asylsökande och cirka 12 miljarder kronor i ersättning för nyanlända. I Riksrevisionens granskning av ersättningssystemet riktas också kritik mot att Regeringen inte har en fullständig bild av kommunernas verkliga kostnader.

– Landsortskommuner upplever att de får kostnaderna täckta i storstadskommunerna konstaterar vi att man kanske inte riktigt vet och i vissa delar att man inte får sina kostnader täckta. Det saknas en ordentlig överblick, säger Helena Lindberg.

Riksrevisionen föreslår också att regeringen bör göra en analys och dels se över syftet med en hel del av de här bidragen, det handlar om ett 30-tal bidrag, men också att man följer upp och får en bättre uppfattning om vilka kostnader som ska täckas. Fördelningen mellan stat och kommun helt enkelt, säger Helena Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".