Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU:s förhandlingschef: Britterna måste göra rätt för sig

Publicerat onsdag 3 maj kl 12.57
"En uppmaning till britterna att inte krångla"
(2:40 min)
Susanne Palme reporter och EU-kommissionens chefsförhandlare Michel Barnier
Susanne Palme reporter och EU-kommissionens chefsförhandlare Michel Barnier. Foto: Sveriges Radio, TT/ JOHN THYS

Den som tror att förhandlingarna mellan EU och Storbritannien kommer att gå smärtfritt, den har fel. Det sa EU-kommissionens chefsförhandlare Michel Barnier på onsdagen inför de kommande förhandlingarna.

Ekots EU-reporter Susanne Palme följer EU-kommissionens uttalanden. 

– Det betyder att Storbritannien måste betala notan för utträdet innan EU är villiga att ens börja diskutera ett framtida frihandelsavtal. Och Barnier sa att det här ska inte ses som ett straff eller en straffskatt – utan att det helt enkelt handlar om att britterna måste göra rätt för sig, säger hon. 

Det är intressant att Barnier bara har fått mandat att förhandla den allra första fasen i skilsmässan – själva bodelningen – han har inte mandat att diskutera varken övergångsregler eller den framtida relationen mellan EU och Storbritannien, rapporterar Susanne Palme.

– Och det här går ju helt på tvärs med vad britterna vill – de vill ju förhandla det här parallellt. Men Branier sa att han hoppas att att britterna ska visa god vilja och att det här ska kunna vara klart redan i höst, och att han då kan slå fast att man nått "sufficient progress" – tillräcklig framgång – och att man då ger ett nytt fortsatt mandat och börjat tala om framtiden.

Hur mycket pengar handlar det om som britterna måste betala?

– Man kan säga att EU:s förhandlingsposition har hårdnat den senaste månaden. I dag kom den brittiska tidningen Financial Times med uppgiften att notan kommer att landa på så mycket som 100 miljarder euro. Tidigare har man talat om 60 miljarder, men Barnier ville inte säga någon summa. Man kommer nu att även räkna in till exempel framtida utbetalningar av jordbruksstöd – även efter Brexit, garantier för lån som Europeiska centralbanken och Europeiska centralbanken gett och pengar till Turkiet för flyktingmottagande och så vidare.

Men förhandlarna kan inte enas om någon siffra. Utan bara om själva beräkningsmodellen, principerna om vad som ska ingå. Och EU och Storbritannien står här väldigt långt ifrån varandra. 

Vad innehåller den här förhandlingsplanen mer?

– Prioritet nummer ett är att säkra EU-medborgarnas rättigheter efter Brexit. Här kommer kommissionen nu med konkreta krav att de som bott i Storbritannien i fem år – och deras familjer – ska få till permanent uppehållstillstånd och fortsatt rätt till sociala förmåner.

Det är samma rättigheter som de i dag har som EU-medborgare. Till exempel rätt till familjeförmåner, sjukvård och a-kassa. EU-domstolen ska stå som garant för att de här rättigheterna efterlevs, vilket är kontroversiellt.

– Barnier sa att det är bråttom, klockan tickar om man ska hinna någon uppgörelse i tid. Det här är naturligtvis en uppmaning till britterna att inte krångla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".