Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenskägt företag pekas ut som delaktigt i handel med smuggelolja

Publicerat torsdag 4 maj 2017 kl 05.00
Svenskägda Gunvor International sålde smugelolja
(2:57 min)
Dokument med överstrukna delar, över foto där sidor ur dokument bläddras igenom.
1 av 3
Dokument från den estniska tullmyndigheten beskriver att mottagaren var Gunvor International. Foto: Sveriges Radio
Torbjörn Törnqvist.
2 av 3
Sveriges Honorärkonsul i Geneve, Torbjörn Törnqvist, driver Gunvor international. Foto: Joakim Goksör/TT
Man sedd från sidan, tvättar skyltfönster.
3 av 3
Tidigare KGB-agenten Andrei Molchan söker asyl i Sverige och försörjer sig som fönsterputsare. Foto: Sveriges Radio

I Ekots granskning av vitrysk oljesmuggling visar dokument att företaget som sålt oljeprodukterna vidare är det svenskägda Gunvor International – ett av världens största oljehandelsbolag som drivs av Sveriges Honorärkonsul i Geneve, Torbjörn Törnqvist.  

Läs mer: Så smugglades oljeprodukter via Vitryssland

Dokument: Se del av tullens dokumentation

Ekot har fått tillgång till hemliga dokument från en utredning om oljesmuggling i Vitryssland 2007. Smugglingen var sanktionerad av landets politiska ledning. I ett av dokumenten framgår vem som var den slutliga köparen av oljeprodukterna. Så här står det:

"Enligt godsrapporten var mottagaren till lasten Gunvor International".

Gunvors majoritetsägare är svensken Torbjörn Törnqvist. Han är också Sveriges honorärkonsul i Geneve och representerar den svenska regeringen där.

Gunvor blev under 2000-talet snabbt ett av världens största oljehandelsbolag. Men i affärspressen spekulerades det i om den snabba tillväxten beror på olagligheter. Idag vill Torbjörn Törnqvist inte ställa upp på en intervju, men när Ekot intervjuade honom 2008 om det avfärdade han kritiken.

– Vi arbetar i full transparens i konkurrens med andra företag i Ryssland. Mer ofta än sällan vinner vi. Varför? För vi betalar ett högt pris. Så enkelt är det, sa Torbjörn Törnqvist då.

– Vi kan inte köpa olja med någon discount. Ingen annan kan det heller. Idag säljs oljan till den som bjuder högst, sa han också.

Men enligt dokumentationen som vi har tillgång till har tusentals ton oljeprodukter smugglats ur Vitryssland under falsk beteckning och via mellanhänder hamnat hos Gunvor.

I hamnen i Estland märktes lasten om och fraktades till Antwerpen som citat "Rysk Blyfri Bensin", en produkt som borde ha beskattats i Vitryssland.

En talesperson för Gunvor skriver i ett mail att företaget inte gjort något fel. Han medger att företaget köpte "blandningskomponenter till bensin" Men att affären gjordes efter att lasten passerat den vitryska tullen

"Ansvaret ligger på exportören i Vitryssland", skriver han. 

Om Gunvor kände till att oljeprodukterna smugglats ut ur Vitryssland framgår inte av dokumentationen. Vi frågar den tidigare KGB-agenten Andrei Molchan som säger att han jobbat med smuggelutredningen

Kan Gunvor handlat i god tro?

– Det är omöjligt, De skulle inte behöva använda sig av en mellanhand annars, säger Andrei Molchan.

Wojciech Kononczuk är analytiker på Östeuropainstitutet OSW i Warsawa han forskar om oljehandel med fokus på Vitryssland. Han har gått igenom dokumenten och tolkar dem som att Gunvor var delaktiga i affären.

– Det verkar som att i den sista delen av upplägget så deltog Gunvor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".