Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen i väst begär hjälp av socialtjänsten för att hitta personer som ska utvisas

Publicerat söndag 7 maj 2017 kl 06.12
"Det är för att vi ska kunna fullfölja vårt uppdrag"
(2:08 min)
Polis och anonymiserad man i Stockholm.
Foto: Stina Stjernkvist/TT, Fredrik Sandberg/TT

Polisen i Region Väst följer nu region Syd och begär ut adresser till personer som håller sig gömda undan ett avvisnings- eller utvisningsbeslut.

– Vi har ett uppdrag att effektuera de här verkställigheterna och för närvarande har vi 2 400 personer som har ett avvisnings- eller utvisningsbeslut på sig. Det här är en del i att vi ska kunna fullfölja vårt uppdrag, säger Stefan Kristiansson, chef för gränspolisen i Region Väst.

Det var i slutet på förra året som polisen i södra Sverige tog steget och vände sig till socialtjänsten i Malmö och begärde ut kontaktuppgifter till personer som håller sig gömda. Polisen har enligt utlänningslagen rätt att få ut adresser men beslutet väckte starka reaktioner och anmäldes bland annat till Justitieombudsmannen.

Polisens begäran innebar ett etiskt problem för socialsekreterarna som befarade att utsatta personer inte längre kommer våga söka hjälp. I slutet av april kom JO med sitt beslut och hade då inget att invända.

– Det är väldigt bra att beslutet har kommit för vår del. Det är väldigt entydigt från JO. Det är så här lagstiftaren har tänkt sig. Det är inte dumt att ha JO-beslutet i ryggen när vi går ut med vår begäran, säger Stefan Kristiansson chef på gränspolisen Väst.

I Region Syd har polisen hittills ställt frågan angående cirka 520 personer och fått adressuppgifter till cirka 60 av dem. I Region Väst finns för närvarande 2 400 personer som håller sig undan uppmaningen att lämna landet.

I en första omgång kommer polisen där skicka ut frågan på cirka 25 namn till socialtjänsterna i Göteborgs stad, för att sedan vidga frågan även till kranskommunerna. I en förlängning kommer polisregionerna också utöka sitt samarbete.

– Sedan har vi också tänkt att vi på sikt kommer skicka begäran till Region Syd och Syd kommer skicka begäran till Göteborgs kommun. Vi tror att många av dem som är efterlysta av polisen i Malmö finns här och vice versa. Vi har indikationer på det, säger Stefan Kristiansson, chef på gränspolisen Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".