Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Id-kontrollerna slutar – vad händer nu?

Publicerat torsdag 4 maj kl 09.21
Bilden visar den långa kön till id-kontrollen på perrongen på tågstationen på Köpenhamns flygplats Kastrup, för resenärer mot Sverige. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Långa köer snart ett minne blott. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Vid midnatt, natten mellan onsdag och torsdag, upphör kraven på trafikbolagen att kontrollera resenärernas id-handlingar på tåg-, buss- och färjeresenärerna över Öresund. Det här blir konsekvenserna.

Vad blir skillnaden för den som åker över sundet?

Det blir smidigare. Tidigare har, exempelvis, den som reser med tåg från Köpenhamn till Malmö fått kliva av tåget på Kastrups flygplats, få sin identitet kontrollerad, gå på tåget igen, för att sedan kunna fortsätta mot Malmö. Dock finns gränskontrollerna på Hyllie station i Malmö kvar, vilket innebär att den som reser måste visa id-handlingar där för polisen.

Blir det mer jobb för polisen?

Troligen. Å ena sidan behöver polisen inte längre hålla koll på att transportbolagen sköter id-kontrollerna som de ska. Å andra sidan ska gränskontrollerna som görs av polisen skärpas. I dag arbetar ungefär 130 personer med gränskontrollen. Enligt gränspolisen behöver den styrkan dubbleras för att kontrollen ska bli "fullgod eller nära nog hundraprocentig".

Kommer fler människor till Sverige?

Svårt att säga, men möjligheten att ta sig till Sverige ökar på grund av att kontrollen i Danmark och Tyskland minskar. Samtidigt ska alltså gränskontrollerna skärpas. Regeringen har meddelat att id-kontrollerna kan införas igen om det anses nödvändigt.

Hur förändras situationen för den som vill söka asyl i Sverige?

Det blir lättare att komma till Sverige för dem som inte har giltiga id-handlingar, enligt gränspolisen. Tidigare har människor utan giltig identitetshandling stoppats vid id-kontrollerna och inte fått resa in över Sveriges gräns. Nu kommer de i stället att stoppas vid gränskontrollerna, i Sverige, och kan då söka asyl i landet. Det är möjligt att få asyl i Sverige även om man inte kan styrka sin identitet, om man kan lämna tillförlitliga och trovärdiga uppgifter till Migrationsverket. Grundregeln är dock att en person som flyr till Europa ska söka skydd i det första säkra land som den kommer till.

Hur länge ska gränskontrollerna fortsätta?

EU-kommissionen vill att Sverige ska fasa ut även de tillfälliga gränskontrollerna eftersom de inte rimmar med den fria rörligheten i EU. Inom kort väntas ett beslut som tillåter att kontrollerna förlängs till den 11 november i år. Den svenska regeringen planerar andra gränsåtgärder — bland annat automatisk kameraövervakning med nummerplåts- och fordonstypsavkänning på Öresundsbron — som är mer i linje med EU:s rekommendationer.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".