Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Ryska intressen inblandade"

Publicerat torsdag 4 maj kl 12.17
Eftersom oljeprodukterna som smugglats kommer från Ryssland
(3:27 min)
Torbjörn Törnqvist.
1 av 2
Foto: Joakim Goksör/TT
Oljeraffinaderi.
2 av 2
Oljeraffinaderi i den vitryska staden Mozyr. Foto: Sergei Grits/TT.

Gunvor är inblandade i handeln med de oljeprodukter som misstänks ha smugglats ut ur Vitryssland. Nu hävdas att även ryska intressen varit inblandade i smugglingen.

Dokumenten kommer från en utredning av den vitryska tullen i samarbete med tullen i Estland från 2007. Ekot har kunnat verifiera att dokumenten är äkta. Wojciech Kononczuk vid centrum för Östeuropa studier i Warsawa har gått igenom Ekots dokument. Eftersom oljeprodukterna som smugglats kommer från Ryssland från början tolkar han det som att ryska intressen är involverade.

– Det kan vara så att illegala vinster delats mellan representanter av den vitryska politiska eliten, och med ett troligt engagemang från ryska företag, säger Wojciech Kononczuk.

Den tidigare KGB agenten Andrei Molchan som gett oss dokumenten håller med.

– Bensinen är rysk. Tullen från Ryssland är den samma som från Vitryssland in i EU, så om man skulle vilja allting ärligt, då skulle man överhuvudtaget inte behöva gå genom Vitryssland, säger Andrei Molchan.

Det är Gunvor som köpt de produkter som enligt den vitrysla tullen smugglats. Misstankarna om en rysk koppling gör kopplingen till företaget Gunvor extra intressant. 2007 gick en stor del av exporten av rysk olja via Gunvor. Och företaget har, bland annat av USAs finansdepartement anklagats för att ha nära kopplingar till Rysslands President Vladimir Putin.

USA:s finansdepartement har skrivit att "Putin har investeringar i Gunvor och kan ha tillgång till Gunvors kassa". Men detta har förnekats starkt av Gunvor.

Gunvor ägs av Sveriges Honorärkonsul i Geneve Torbjörn Törnqvist. Han köpte ut sin tidigare partner Gennady Timchenko då denne hamnat på USAs sanktionslista mot Ryssland, på grund av hans misstänkta kopplingar till Vladimir Putin.

Ekot har sökt Torbjörn Törnqvist för en intervju. Han har avböjt, men så här sade han när Ekot intervjuade honom 2008 om det.

– Jag kan säga till dig att jag aldrig har träffat Putin. Timshenko har aldrig träffat Putin privat.

Ni har inga gentjänster åt makten i Ryssland?

– Absolut inte. Jag kan inte se vad det skulle vara. Det har ryktats att Putin skulle ha delägarskap i Gunvor, jag menar det är ju helt felaktigt.

Dokumenten som vi har tillgång till visar att Gunvor är köpare av de misstänkt utsmugglade oljeprodukterna.

En talesperson för Gunvor skriver i dag att de inte har något att göra med den vitryska smuggling som Ekot som rapporterat om.

Han medger dock att företaget köpt produkterna som han kallar "blandningskomponenter till bensin" men att affären gjordes efter att lasten passerat den vitryska tullen.

Av dokumenten framgår inte om Gunvor kände till att det rörde sig om utsmugglade oljeprodukter. Men KGB agenten Andrei Molchan säger att det är "omöjligt" att Gunvor skulle agerat i god tro.

– Det är omöjligt. De hade ju inte behövt använda sig av en mellanhand annars, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".