Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag: Skärp straffet för grovt bidragsbrott till sex år

Publicerat fredag 5 maj kl 09.44
"Vi vill prioritera den här typen av brottsbekämpning"
(0:54 min)
Lars-Erik Lövdén, regeringens utredare om systematiskt bidragsfusk.
Lars-Erik Lövdén, regeringens utredare om systematiskt bidragsfusk. Foto: Jonas Ekströmer/TT

En ny enhet för bidragsbrott, skärpt straff för grovt bidragsbrott och kriminalisering av fusk med folkbokföringen. Det är några av förslagen i Lars-Erik Lövdéns utredning om brott mot välfärden.

I dag presenterades en utredning om hur systematisk och organiserad brottslighet mot välfärden ska bekämpas. Uppdraget gavs till utredare Lars-Erik Lövdén år 2015 efter att både Brottsförebyggande rådet (BRÅ) och Ekobrottsmyndigheten lämnat rapporter som visar hur oseriösa aktörer utnyttjar de skattefinansierade systemen.

Några av de saker som utredningen föreslår är att straffet för grovt bidragsbrott ska skärpas till max sex år, istället för fyra år som det är i dag. Att bidragsbrottslagen utvidgas och också omfatta utbetalningar till företag och att en ny enhet för utredning av bidragsbrott inrättas hos Försäkringskassan. 

– Vi ser att myndigheter inte anmäler i den utsträckning man bör, eftersom man inte litar på att brotten klaras upp. Polisen sitter i ett dilemma, för man får in ett stort antal bidragsbrott, som kräver juridisk specialistkompetens för att utreda, säger utredaren Lars-Erik Lövdén vid presskonferensen. 

Försäkringskassan ska också få möjlighet att inhämta information om juridiska personer, istället för som det är nu, att de bara kan få information om fysiska personer. Utredningen vill också att regeringen ser över förutsättningarna för att minska antalet utfärdare av ID-handlingar och koncentrera ansvaret till en myndighet.

– Det är viktigt att de här förslagen görs fort, säger Lars-Erik Lövdén.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll välkomnar utredningens förslag och betonar vikten av att skydda välfärden och medborgarnas pengar. 

Även Moderaterna är positiva.

– Jag tycker att mycket av det som har presenterats idag ligger i linje med det som vi Moderater har sagt tidigare, till exempel att utvidga bidragsbrottslagen, att ge myndigheterna direktåtkomst till uppgifter. Vi kommer att titta på helheten men vi vill att det här ska komma på plats i närtid, säger Johan Forssell, som är partiets talesperson i socialförsäkringsfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".