Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

MP-ledamöter ställer ultimatum om vapenexport

Publicerat lördag 6 maj kl 06.42
Annika Lillemets: Vapenexport till diktaturer strider mot våra grundvärderingar
(2:53 min)
Foto: Juan Barreto/TT
Frågan om vapenexporten väntas leda till debatt på Miljöpartiets kongress. Foto: Juan Barreto/TT

Ett lagförslag med nya regler för svensk vapenexport presenteras snart. Nu kräver flera miljöpartistiska riksdagsledamöter att det ska införas totalstopp för vapenexport till diktaturer. Annars bör partiet lämna regeringen.

– Vapenexport till diktaturer strider mot våra grundvärderingar. Vi ska inte gå över lik för att prioritera vinster till krigsindustrin, säger riksdagsledamoten Annika Lillemets.

Det låter som att det här är vad man brukar kalla en kabinettsfråga. Är det det?

– Ja, säger hon.

För två år sedan föreslog en parlamentariskt sammansatt utredning skärpta regler för vapenexporten. En majoritet av riksdagspartierna, däribland Miljöpartiet, vill införa ett demokratikriterium.

Före sommaren väntas regeringen presentera ett lagförslag, baserat på den så kallade KEX-utredningen.

Men flera av Miljöpartiets riksdagsledamöter som Ekot har varit i kontakt med, är inte nöjda med kompromissen, utan kräver – mitt under pågående förhandlingar mellan regeringspartierna – ett totalstopp för vapenexport till diktaturer, utan möjlighet till undantag.

Om man inte får gehör för det kravet anser de att Miljöpartiet bör lämna den rödgröna regeringen. Men frågan är känslig, och alla vill inte prata öppet. En som gör det är Annika Lillemets som säger blankt nej till export av vapen till diktaturer.

– Det strider mot grön politik, det strider mot våra grundvärderingar om solidaritet med människor, säger hon.

Riksdagsledamoten Carl Schlyter har inför kongressen i slutet av maj skrivit en motion om ett entydigt vapenexportförbud till diktaturer. Han anser att Miljöpartiet bara ska acceptera en proposition med en sådan skrivning.

– Jag vill ju att kongressen på förhand ska säga att förslaget måste innehålla det. Annars kan vi inte försvara vår regeringsmedverkan, säger han.

Enligt Carl Schlyter är en majoritet av partierna i riksdagen emot att exportera vapen till diktaturer. 

– Partierna ska stå upp för sina beslut när de har majoritet för det i riksdagen. Det här är en unik chans och jag tycker inte att vi kan sitta i en regering som har missat den chansen, säger han. 

Både Annika Lillemets och Carl Schlyter hör till de riksdagsledamöter som under en period valde att bojkotta riskdagsgruppens möten, och har också tidigare kritiserat det egna partiets uppgörelser i regeringen, till exempel den skärpta migrationspolitiken.

Frågan om vapenexporten väntas leda till debatt på Miljöpartiets kongress, och Carl Schlyters motion har undertecknats av ett 70-tal miljöpartister och några lokalavdelningar.

En av dem är Miljöpartiet i Jönköping, där Erik Hugander är ordförande. Han tycker att Miljöpartiet ska kliva av regeringen om man inte får gehör hos Socialdemokraterna för ett totalförbud när det gäller vapenexport till diktaturer.

– Ja, någonstans måste det finnas en gräns för vad man ställer upp på. Jag är mycket medveten om att politik handlar om att ge och ta och kompromisser. Men i vissa frågor är det ganska svart eller vitt, säger Erik Hugander.

Ekot har sökt företrädare Miljöpartiets ledning, som inte vill kommentera frågan just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".