Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ålandsbanken tar över Allras fonder

Publicerat fredag 5 maj kl 16.35
Vd: Vi tar ansvar för att det bli ordning och reda
(1:59 min)
pensionsbolaget Allra byggnad
Pensionsbolaget Allra. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Det hårt kritiserade fondbolaget Allras fonder tas över av Ålandsbanken. Bankens vd Peter Wiklöf lovar att det blir ordning på torpet nu.

– Vad vi tar ansvar från och med nu, det är att pensionsspararna ska veta vem som förvaltar deras pengar och vi tar ansvar för att det blir ordning och reda från och med nu och framåt, säger Peter Wiklöf.

Spararna i Allra har förlorat pengar. Är det någonting som ni kan gå in och kompensera dem för?

– Vi kan inte bakgrunden på det sättet, vi tar ansvar från och med nu när vi tar kontroll helt enkelt, säger Peter Wiklöf.

Allra är ett av alla de bolag som har erbjudit sparande inom premiepensionen hos Pensionsmyndigheten.

Som mest hade 130 000 sparare satsat på Allra som en trygg pensionsförvaltare och som mest hade de 19 miljarder kronor i Allras fonder.

Men Ekot och Svenska Dagbladet har visat att allt inte har stått rätt till i Allra.

Det har handlat om höga avgifter och dålig avkastning och det har visat sig att bolagen inom Allra har gjort affärer med varandra som har väckt kritik.

Pensionsmyndigheten anser att Allras ägare har berikat sig själva på spararnas bekostnad.

Nu tar Ålandsbanken över. Det uppskattar Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg.

– Det är bra att Allra och företrädarna bakom Allra inte längre har inflytande över pensionsspararnas pengar, säger Mikael Westerberg.

Spararnas pengar i Allras fonder flyttas nu över till fonder hos Ålandsbanken. Redan nästa vecka tar Ålandsbanken över förvaltningen.

Alla de juridiska processer där Allra riktade sig mot Pensionsmyndigheten avslutas i och med affären.

Däremot har Pensionsmyndigheten deklarerat att man utkräva ansvar av Allras ägare i domstol.

– Vi menar att Allra har agerat på ett sätt som har skadat pensionsspararna genom att man har utfört koncerninterna transaktioner som har gynnat aktieägarna i stället för pensionsspararna. Den här affären ändrar inte vår bedömning i det avseendet, säger Mikael Westberg.

Naturligtvis ser Peter Wiklöf på Ålandsbanken att den här affären gynnar banken.

– Den stora fördelen är om vi kan återskapa förtroendet och få pensionsspararna att känna att de är väl omhändertagna i Ålandsbanken och att de då förhoppningsvis väljer att köpa fler tjänster av oss, säger Peter Wiklöf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".