Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Emmanuel Macron vill samla Frankrike efter valsegern

Publicerat söndag 7 maj 2017 kl 22.05
Hör hela Emmanuel Macrons segertal
(6:11 min)
Emmanuell Macron.
Foto: Lionel Bonaventure/TT

Frankrikes nya president segrade med 65,1 procent av rösterna i dagens val. I ett sammanbitet tal tackade han för förtroendet och riktade sig till sin motståndare, Marine Le Pens anhängare.

Macron slog Nationella Frontens presidentkandidat, som fick 34,9 procent av rösterna, enligt det preliminära resultatet. 

I sitt tacktal pratade han om utmaningar han ser i samhället, och sa att svaret på den ilska och oro valresultatet präglats av ska besvaras med att stärka solidariteten i landet.

Läs hela Macrons tal

Efter en lång demokratisk prövning har ni valt att ge mig ert förtroende. Det är en stor ära och ett stort ansvar. Jag vill tacka er.

Min tacksamhet går till alla er som gett mig ert stöd och er hjälp. Jag kommer inte glömma er. Jag kommer att göra allt för att göra mig förtjänt av ert förtroende.

Nu vänder jag mig till alla er fransmän, oavsett vem ni valde att rösta på. Många svårigheter har länge försvagat oss. Jag vill tillägna en hälsning till min motståndare madame Le Pen.

Klyftorna i vårt land har lett många till att rösta extremt. Jag respekterar detta. Jag känner ilskan, oron och tvivlen som många av er gett uttryck för.

Mitt ansvar är att höra dessa. Genom att försvara de mest utsatta. Genom att bättre organisera solidariteten. Genom att kämpa mot ojämställdheten. Genom att kompromisslöst försäkra er trygghet.

Bakom vart och ett av dessa ord finns era ansikten. Det är till er jag pratar. Alla ni tillsammans. Frankrikes befolkning.

Vi har skyldigheter gentemot vårt land. Vi är arvingar till en stor historia. Till ett stort humanitärt budskap som riktats till världen. Vi måste sända dessa vidare till våra barn men även lyfta dem inför framtiden.

Jag kommer att försvara Frankrike, dess intressen, dess yttre, dess budskap. Jag åtar mig detta.

Vår civilisation står på spel. Vår livsstil. Vår frihet. Våra värderingar. Vårt hopp.

Jag vill förstärka de europeiska relationerna och de europeiska folket. I era namn sänder jag budskapet att Frankrike kommer att stå till förfogande i kampen för fred och i internationella samarbeten om utveckling och i kampen mot klimatförändringar.

Frankrike kommer också att vid fronten i kampen mot Terrorism, både inhemsk och internationell sådan. Så länge som det kommer att behövas och utan att bli försvagade.

Ett nytt kapitel öppnas ikväll. Jag vill att det blir hoppets och tillitens återkomst. Förnyelsen av vårt samhälle kommer att bli allas vår prövning från och med i morgon.

Genom skola och arbete kommer vi skapa en bättre framtid.

Ikväll vill jag hälsa president Hollande som jobbat för vårt land de senaste fem åren.

De kommande fem åren kommer mitt ansvar vara att lugna de rädda. Att samla varje man och kvinna som är beredd att anta de stora utmaningar vi står inför.

Vissa av dessa utmaningar är möjligheter. Vissa är hot. Så som terrorismen. Jag kommer att slåss med all min styrka mot de klyftor som slår mott oss. 

Så kommer vi kunna ge er de chanser som Frankrike kan erbjuda. Från och med ikväll och för de fem kommande åren kommer jag att tjäna Frankrike i ert namn.

Länge leve republiken. Länge leve Frankrike.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".