Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska politiker välkomnar franska valresultatet

Publicerat söndag 7 maj 2017 kl 23.00
Jimmie Åkesson, Margot Wallström, Annie Lööf, Anna Kinberg Batra, Emmanuel Macron.
Foto: TT

De flesta svenska partiledare har ikväll beskrivit valresultatet i Frankrike som glädjande. SD:s Jimmie Åkesson menar att det är EU-eliten som nu drar en lättnades suck.

Allianspartiernas företrädare beskriver det franska valresultatet som ett glädjebesked för liberalism och mot populism. 

– Det är ett resultat som tydligt ger hopp för EU, och därmed för oss och det samarbetet. Det ger även hopp om reformer, inte minst för jobben, som Frankrike behöver många fler av, säger Moderaternas Anna Kinberg Batra i Ekots valvaka.

– Vad vi kunnat se i många länder under en längre tid är att den farliga populismen, aggressiva nationalismen, och misstron växer starkare. Men här mötte den återigen sin överman, med en väldigt tydlig majoritet, säger Centerpartiets Annie Lööf.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är noga med att påpeka att de inte ser Nationella Fronten som ett systerparti, och vill inte dra några slutsatser för svensk politik efter valresultatet.

– Den slutsats man kan dra är att det är nya konfliktlinjer i partipolitiken i dag. Nya partier lyfter nya frågor som är viktiga för väljare i dag. Konflikten, vilket är tydligt i det här valet, står mellan nationalism och globalism, säger Jimmie Åkesson.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är lättad av resultatet, men ställer sig kritisk till den politik Macron gått till val på.

– Han är en liberal högerpolitiker som jag tror kommer att förstärka flera problem som Frankrike har, klyftor i samhället. Men fascismen är något annat och den måste man ta ställning mot, säger han i Ekots valvaka.

Kristdemokraternas vikarierande partiledare, Jakob Forssmed, uttrycker även han att resultatet är glädjande, men han varnar för att Macron har en tuff uppgift framför sig.

– Om man inte gör de förändringar som krävs bäddar man för möjlighet att partier som står för enkla och populistiska lösningar kan få fäste, säger Jakob Forssmed (KD).

Regeringspartierna ser resultatet som ytterligare ett tecken på en motreaktion till högerpopulismen.

– Det är ett bra valresultat; fransmännen stod upp mot rasism och  protektionism. Det visar att supervalåret i Europa inte alls går högerpopulisternas väg, säger Gustav Fridolin (MP).

– Det är förnuft och framtidstro som har besegrat populism och intolerans, det här är värderingar han står för som den svenska regeringen även känner sig hemma i, så därför är det ett glädjande resultat, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

De svenska partiföreträdarna blickar nu framåt för att se hur valet påverkar EU-samarbetet.

– Hur ska vi reformera och arbeta i EU, för att se till att EU levererar social trygghet till människor och inte bara räddar banker, säger Margot Wallström.

– Det franska folket har med mycket stor majoritet röstat ja till EU. Hade Marine Le Pen vunnit hade en resa påbörjats som kanske hade slutat i EU:s kollaps, säger Liberalernas Jan Bjöklund.

– Jag tyckte att 2016 var ett dystert år, med Brexit och Donald Trump, men 2017 kan mycket väl vara året som högerpopulismen slås tillbaka, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".