Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Macron mötte anhängare med tal om att bekämpa splittring

Publicerat söndag 7 maj kl 23.31
Hör hela Emmanuel Macrons tal vid Louvren
(12 min)
Emmanuel Macton med sin fru Brigitte Trogneux
Foto: Thomas Samson/TT

Frankrikes nästa president möttes av jubel när han steg upp på scenen inför sina anhängare som samlats vid Louvren i Paris.

Emmanuel Macron lovar att som president bekämpa den splittring som underminerar Frankrike. Valsegern ser ut att bli den största sedan Marine Le Pens pappa krossades av Chirac.

I ett segertal inför den jublande folkmassan vid Louvren lovar Macron att försvara republiken och uppmanar det franska folket att hindra Le Pen från att få inflytande.

I ett tidigare tv-sänt tal betonade valvinnaren att han är medveten om den "ilska, det tvivel och den oro" som finns i Frankrike.

Läs Macrons tal

Tack mina vänner!

Tack för att ni är här ikväll. Ni är 10 000-tals. Jag ser bara några ansikten. Tack! Tack för att ni slagits med mod och välvilja i så många månader. Ikväll har ni tagit hem det. Frankrike har tagit hem det! Alla sa till oss att det var omöjligt.

Tack för ert förtroende. För den tid ni ägnat. För ert engagemang. Tack för de risker ni tagit. Det är mitt ansvar att inte svika er.

Jag vill ikväll vända mig till de fransmän som röstat på mig utan att hålla med mina idéer. Ni som röstat endast för att försvara republiken mot extremism. Jag känner till våra meningsskiljaktigheter. Jag kommer att vara respektera överenskommelsen.

Jag kommer att försvara republiken. Jag vill också rikta mig till de som röstat på Marine Le Pen. De har gett uttryck för en ilska, ibland en övertygelse som jag respekterar. Jag kommer att göra allt under kommande fem år för att det inte ska finnas någon anledning att rösta på de extrema. Ikväll finns endast Frankrike och fransmännen.

Det ni representerar här vid Louvren, är energin hos det franska folket. Denna plats är hela det franska folkets. Denna plats är Frankrikes. Det Frankrike som världen riktar sina blickar mot ikväll. Europa och världen väntar sig att vi försvarar ljuset, att vi försvarar friheterna, de utsattas och ger dem ett nytt hopp och en ny humanism. Uppgiften som väntar oss kära medborgare, är gigantiskt. Den börjar redan imorgon.

Den kommer att kräva att vi försvarar vår demokrati, förstärker vår ekonomi, och höjer vår säkerhet. Det handlar också om att ge alla sin plats inom skola, arbete och kultur och att försäkra alla fransmäns säkerhet.

Världen förväntar sig att Frankrike överraskar den. Och det kommer vi att göra!

Uppgiften kommer att kräva engagemang från alla. Från vår armé, ordningsmakt, offentlighet, våra folkvalda, anställda, funktionärer, handelsmän, studenter och pensionärer och alla andra.  

Uppgiften är enorm. Den kommer att kräva att från och med imorgon bygga en riktigt och stark majoritet. Förändringens majoritet.

Det är det landet strävar efter och det som landet förtjänar. Det är det jag väntar mig av er kommande veckor. Jag kommer att behöva er igen och igen!

Kära medborgare, ni som befinner er bredvid mig sen så många veckor. Vi har energin, viljan, och styrkan som burit med oss hit.

Jag vet vad jag är skyldig er.

Det kommer inte alltid att vara lätt. Jag kommer alltid att säga sanningen. Men ert engagemang och ert mod kommer alltid att bära mig framåt. Jag kommer att slåss för er för och för att förbättra livet för var och en. Jag kommer att respektera allas åsikter.

Jag kommer att tjänar er med ödmjukhet och styrka. Länge leve republiken! Länge leve Frankrike!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".