Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hetsig strid om tidningsartikel

Publicerat måndag 8 maj kl 15.29
Försvaret av Baltikum
(2:33 min)
Finlands president Sauli Niinistö . Foto:
Finlands president Sauli Niinistö fördömer en artikel om landets säkerhetspolitik Foto: Henrik Montgomery / TT

Finlands president Sauli Niinistö har på ett ovanligt vis gått ut och kritiserat en enskild journalist för en artikel om finsk säkerhetspolitik.

I artikeln som publicerades i tidningen Iltalehti i lördags beskrevs en konflikt mellan presidenten och Finlands riksdag om Finland ska stödja Baltikum, och i synnerhet Estland, militärt om grannlandet angrips.

Presidenten och andra utpekade politiker har förnekat att några tveksamheter om Finlands linje skulle råda, men artikeln har redan väckt reaktioner i Estland.

Artikeln som Iltalehti publicerade på ett helt uppslag på lördagen målar upp en infekterad strid bakom kulisserna i finsk utrikespolitik. Där påstås att presidenten, som traditionellt leder den finska utrikespolitikens utformning, skulle vara oenig med stora delar av Finlands riksdag om hur Finland ska tolka EU:s Lissabonfördrag när det gäller hjälp till andra medlemsländer som angrips.

I synnerhet vad gäller ett eventuellt angrepp mot grannarna i de baltiska länderna - och den avgörande frågan om vad Finland då skulle göra: komma till undsättning eller inte.

I artikeln påstås att en rad finländska riksdagsledamöter, med den tidigare utrikesministern Erkki Tuomioja i spetsen, skulle motsätta sig ett sådant åtagande och vara på väg att fälla presidentens och regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelse. Detta för att de inte anser att Finland ska binda sig till ett sådant stöd, som skulle kunna "göra Finland till en part i en väpnad konflikt".

Men både president Niinistö och tidigare utrikesministern Tuomioja har under helgen skarpt dementerat att de skulle ha någon sådan konflikt, att de tvårtom bägge står bakom den överenskomna utrikespolitiska linjen för Finland med allt vad den innebär av EU-medlemskap, Nato-samarbeten och andra försvarssamarbeten. De har riktat stark kritik mot tidningen och artikelförfattaren, ltalehtis specialreporter Olli Ainonen, som försvarat sig och sagt att han har trovärdiga källor till nyheten.

Försvaret av Baltikum är en fråga som med jämna mellanrum väcker känslovågor över Finska viken. Även om relationerna mellan framför allt grannländerna Finland och Estland är mycket nära (Finland ställde under åren efter baltländernas frigörelse och Sovjetunionens fall upp och utbildade estniska soldater, och täta kontakter fanns även under kalla kriget) så lever samtidigt en historisk dålig eftersmak kvar från decennierna före Berlinmurens fall då det från officiellt finskt håll inte riktades några protester mot Sovjets ockupation av Baltikum.

Det är mot den bakgrunden som tidningsartiklar som lördagens i Iltalehti blir sprängstoff för en snabbt försämrad relation mellan grannländerna, som så sent som i vintras undertecknade nya dokument om förstärkt försvarssamarbete.

Redan dagen efter att artikeln publicerats i Finland, kom kommentarer med ett visst mått av sarkasm från Estlands försvarsministerium: "Estland är ett Nato-land och det gemensamma Nato-försvaret skyddar oss. Finland är inte medlem i Nato, men jag vill lugna finländarna med att säga att vi i alla fall ändå kommer att bistå er om ni hotas", skrev den estniska försvarsministern Margus Tsahkna på facebook när han länkade till en estnisk artikel om ämnet.

Att Finlands president går ut och, som Niinistö gjort, fördömer en enskild journalists arbete som osakligt är exceptionellt. Och det sker i en tid då Finland just tappat två placeringar i Reportrar utan gränsers pressfrihets-index, från första plats till tredje plats, på grund av skandalen kring statsminister Sipiläs agerande gentemot Public Service-bolaget YLE.

Därför väntar många nu spänt på fler förklaringar och pusselbitar också i denna historia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".