Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Personalbrist leder till färre vårdplatser

Publicerat tisdag 9 maj 2017 kl 03.00
Medicinsk rådgivare: Det är självklart inte bra för patienten
(1:55 min)
Vårdpersonal med vagn.
1 av 2
Foto: Bertil Ericson/TT.
Medicinsk rådgivare
2 av 2
Sven Oredsson, medicinsk rådgivare åt Ragion Skåne, konstaterar att antalet överbeläggningar växer. Vårdplatserna räcker inte till. Foto: Odd Clausen

Bristen på rätt personal gör att antalet vårdplatser inte blir fler i den takt som behövs. Krisen tär också på personalen, som ofta känner sig förhindrad att ge sjuka den vård de egentligen borde få.

– Jag tror det är så att all personal på avdelningarna, känner att det är en väldig strävan att man måste få hem patienterna så fort som möjligt, för vi måste ta emot nya patienter, säger Håkan Griph läkare på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Det senaste året har rubrikerna om patienter som inte får vård varit många och svarta, och många är de sjuka som skickats runt i vårdapparaten, eller hem, för att det inte finns plats för dem. Sven Oredsson är medicinsk rådgivare åt regionledningen i Skåne.

– Ja, det är självklart inte bra för patienten. Vi betraktar ju överbeläggning och utlokalisering som en patientsäkerhetsrisk.

Idag finns det ungefär 19.000 vårdplatser på svenska sjukhus, mycket färre än förr i tiden. Det sågs länge som bevis på framsteg, säger Sven Oredsson på Region Skåne,

– Den egentliga grundorsaken är ju att vården har tekniskt utvecklats på ett fantastiskt sätt, vilket ju innebär att vi vårdas mycket kortare tid än vi gjorde för 10-20 år sedan, säger Sven Oredsson.

Nu behövs det inte färre vårdplatser, utan fler, bedyrar till exempel Henrik Fritzon, regionstyrelsens ordförande i Skåne.

– Vi håller ju på att bygga ut vården. Tyvärr har vi inte fullt ut fått ut den här ökningen av anställda i en ökning av vårdplatser, och det beror på att det saknas många nyckelkompetenser.

Idag beror vårdplatsbristen inte på att det saknas pengar, utan bland annat sjuksköterskor och läkare. Därför är enda medicinen mot problemet bättre villkor för vårdens nyckelpersoner, säger till exempel Mats Runsten på Vårdförbundet:

– För att kunna rekrytera och behålla den personal man behöver så måste man vara konkurrenskraftig med villkorsfrågorna. Det handlar ju om arbetstid, lön och betald specialistutbildning, för att nämna några saker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".