Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer insyn för kommunerna föreslås i Välfärdsutredning

Publicerat tisdag 9 maj 2017 kl 12.48
Analys av Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator
(2:46 min)
Ilmar Reepalu.
Ilmar Reepalu. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kommunerna ska ges ökad insyn och bättre stöd vid upphandling. Det är några av Välfärdsutredningens förslag om hur kvalitén i välfärden kan höjas.

Regeringens utredare Ilmar Reepalu lade fram den mest kontroversiella delen i sin utredning redan i höstas. Då föreslog han ett tak för hur mycket vinst ett skattefinansierat privat välfärdsföretag ska få ta ut. Han tog då också upp tillståndsplikt för företagen, krav på att lämna ekonomisk information om verksamheten, samt hur ägarnas lämplighet ska prövas.

Men i dag handlar det om hur kvalitetsmått ska kunna användas när kommuner och landsting upphandlar välfärdstjänster och vilken information och statistik som behöver finnas tillgänglig på olika välfärdsområden.

Att mäta kvalité i välfärden är dock komplicerat. Och det är stor skillnad på välfärdstjänster och övrig offentlig verksamhet, enligt Reepalu.

– Det handlar om hur tjänsterna levereras. Välfärden är till för enskilda individer, säger Reepalu vid dagens presskonferens.

Det är också komplicerat att fastställa kvalitetskrav och att överföra det till kontrakt, enligt honom.

Enligt Reepalu har jämlikheten inom välfärden försämrats. Välfärden måste samordnas och inriktas mer runt individen.

Vid konkurrensutsättning måste konsekvenserna för den enskilda individen utredas, enligt utredaren.

– Det har inte gjorts tillräckligt, här finns mycket mer att göra, säger Reepalu.

Kommuner och landsting måste ta sitt ansvar som huvudmän. Det går inte att bara förlita sig på brukarens val av välfärdsbolag, enligt utredaren.

– Vi har ett gemensamt ansvar för att rätta till brister som finns, säger han.

Kommunerna måste få stöd för att göra bra upphandlingar. Upphandlingsmyndigheten ska få mer resurser. Huvudmännens insyn och möjlighet att ta del av individuppgifter ska förstärkas.

– Lagstiftningen om sekretess måste användas så att huvudmännen får tillgång till de uppgifter de behöver för att göra sin uppföljning av verksamheten, säger Reepalu.

Utredaren vill se ökade möjligheter att följa vart de pengar som förs in i välfärden tar vägen. Han vill se en enhetsredovisning för vård och omsorg.

För de idéburna aktörerna föreslås särskild statistik över dessa. Här föreslår utredaren en ny utredning för att bättre definiera vad idéaktörer är.

– Jag hoppas att de här betänkandena ska bidra till att samhällsdebatten grundar sig i den forskning som finns, säger Reepalu.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) säger att det är komplicerade frågor som utredaren hanterat.

– Det uppstår många svåra juridiska frågor men det har också varit svårt för att det finns starka lobbykrafter som har försökt motverka att dessa frågor ens ställs, säger han.

– Trots dessa starka lobbykrafter har utredningen utfört sitt arbete. Kraften har varit stor eftersom det handlar om enorma summor, säger Shekarabi.

– Jag beklagar försöken att försöka tysta de här frågorna. Viktigt att vi har ett samhällsklimat där frågor får ställas, säger han.

Han nämner bland annat att frågan om LOV (lagen om valifrhetssystem) inte fick utredas, efter beslut i riksdagen.

Enligt Ardalan Shekarabi ska regeringen lägga förslag utifrån utredningen under mandatperioden. Om det sker i år, vill han inte säga.

– Vi är överens med Vänsterpartiet om att förslag ska läggas fram under denna mandatperiod. Och vi kommer att lägga fram förslag när vi har berett klart utredningens förslag och andra frågor som ingår i överenskommelsen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".