Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oppositionen sågar Reepalus välfärdsutredning

Publicerat tisdag 9 maj 2017 kl 15.52
Ulf Kristersson (M): Klart det går att mäta kvalitet
(1:37 min)
Ulf Kristersson ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.
1 av 2
Ulf Kristersson ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna. Foto: Marcus Ericsson/TT
Oscar Sjöstedt SD:s ekonomisk-politisk talesperson presenterar Sverigedemokraternas vårbudgetmotion vid en pressträff på riksdagens presscenter. Foto: Janerik Henriksson / TT
2 av 2
Oscar Sjöstedt SD:s ekonomisk-politisk talesperson presenterar Sverigedemokraternas vårbudgetmotion vid en pressträff på riksdagens presscenter. Foto: Foto: Janerik Henriksson / TT

Det räcker inte enbart med fler kvalitetskrav inom vård skola och omsorg. Vinsterna i de privata välfärdbolagen måste också begränsas. Den slutsatsen drar regeringens utredare Illmar Reepalu som idag lade fram sitt slutbetänkande i den infekterade frågan om hur vinster och kvalitet ska hanteras.

– Därför att det går inte att beskriva välfärdssektorn som helhet, inom sjukvårdsområdet eller äldreomsorg eller skolområdet med ett eller två eller tre kvalitetsmått. Det är stora delar som faller utanför det som kan beskrivas i de här kvalitetsmåtten, säger han.

Det var i höstas som regeringens utredare Illmar Reepalu föreslog ett tak för vinsterna i vård, skola och omsorg. Alliansparatierna som säger blankt nej till det har tvingat fram även en utredning om kvalitetskrav, och det var den delen som Illmar Reepalu levererade idag.

Han pekar i sitt betänkande ut områden där kvalitetsmått behövs. Han anser också att möjligheterna måste öka vad gäller  att följa vart de pengar som förs in i välfärden tar vägen samt att kommuner ska ges ökad insyn och bättre stöd vid upphandlingar.

Men huvudbudskapet var alltså att det är svårt att definiera vad kvalitet är i vård skola och omsorg, och att vinstbegräsning är nödvändigt.

Men allianspartierna och Sverigedemokraterna är mycket kritiska.

 – Det är klart att det går att mäta kvalitet. Man måste ställa tuffa kvalitetskrav, både på offentlig verksamhet och privat verksamhet.

– Om vi inte vet vilken kvalitet vi förväntar oss då har vi ju ingen aning om vi använder välfärdspengarna till rätt saker, säger Ulf Kristersson  som är Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson.

Sverigedemokraternas ekonomiska taleserperson Oscar Sjöstedt:

– Det är ju klart och tydligt att det är en politisk styrning av den här utredningen.

Liberalernas partiledare Jan Björklund, säger att det här förslaget i praktiken kommer att stoppa medborganas valfrihet.

– Den här utredningen borde kastas i papperskorgen, och sen borde regeringen bjuda in till bredare överläggningar mellan riksdagens partier, säger han.

Frågan är vad som händer nu. Regeringen och Vänsterpartiet har i en uppgörelse enats om, att "vinstjakten som incitament skall bort från välfärdssektorn".

Och vänsterledaren Jonas Sjöstedt utgår från att regeringen lägger fram en proposition om ett så kallat vinsttak.

– Ja, det står ju tydligt i den överenskommelsen vi har med regeringen att det ska finnas ett sådant tak, säger han.

– Men civilminister Ardalan Shekarabi (s) är mer svävande på frågan om ett förslag om vinsttak kommer att läggas på riksdagens bord.

– Regeringen kommer att lägga fram en proposition under den här mandatperioden som handlar om hur vi ska få ett regelverk som säkerställer att resurserna används till det de är avsedda för. Exakt vilka förslag får vi naturligtvis återkomma till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".