Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Överläkaren: Finns svagheter i undersökningen

Publicerat onsdag 10 maj 2017 kl 15.20
Överläkare: "Ju mindre information desto osäkrare blir det"
(0:51 min)
Akilov Drottninggatan
Akilov ska enligt den rättspsykiatriska undersökningen inte ha lidit av någon allvarlig psykisk sjukdom vid attentatet. Foto: Tomas Oneborg/TT & Polisen

Enligt den rättspsykiatriska bedömningen var Rakhmat Akilov varken påverkad eller psykiskt sjuk under det misstänkta terrordådet. Samtidigt erkänner överläkaren som gjort undersökningen att den har svagheter.

I den lilla rättspsykiatriska så kallade paragraf 7-undersökningen som Rättsmedicinalverket lämnat till Stockholms Tingsrätt slår överläkaren i psykiatri Fredrik Hedén fast att den terrormisstänkte Rakhmat Akilov inte var psykiskt sjuk under attacken i centrala Stockholm den 7 april.

Samtidigt understryker överläkaren att undersökningen har brister, och att bristerna beror på utebliven information från Polisen.

"Undertecknad vill betona att denna § 7-undersökning är behäftad med svagheter. Den viktigaste svagheten är bristen på information", skriver han tidigt i den sju sidor långa undersökningnen.

Enligt Marianne Kristiansson, överläkare vid Rättsmedicinalverket händer det att bedömningar måste göras med bristande information.

– Det är inte vanligt men det förekommer. Men det bidrar förstås till en viss osäkerhet i bedömningen, säger hon till Ekot. 

– Ju mindre information desto osäkrare blir det.

Rättsmedicinalverkets policy är att de läkare som utför undersökningarna inte uttalar sig om dem i media. Men av undersökningen framgår att bristerna bland annat gäller uppgifter om Rakhmat Akilovs eventuella drogpåverkan.

I dokumentet framkommer att Akilov själv nekar till att han ska ha använt narkotika inför dådet, men Fredrik Hedén skriver samtidigt att han saknar svar från de prover Polisen ska ha tagit på Akilov, strax efter dådet.

"Vid det tillfälle jag fick informationen av polisens utredare saknades analyssvar från dessa prover", skriver han.

Marianne Kristiansson menar att uppgifter om en gärningsmans drogpåverkan vara en viktig ledtråd den rättspsykiatriska bedömningen.

– Var man påverkad då ökar sannolikheten för att det inte är allvarlig psykisk störning, säger hon till Ekot.

Fredrik Hedén sammanfattar sin bedömning med att det inte finns något stöd för att rekommendera någon fullständig rättspsykiatrisk utredning av Akilov. 

Samtidigt reserverar han sig för att han inte haft möjlighet att ta del av Polisens information.

"Vidare förutsätter undertecknad att det redan nu finns information som kan vara av rättspsykiatriskt intresse, men som polisens utredare valt att inte lämnat ut till undertecknad", skriver han.

Ekot har sökt åklagare och polis för kommentar, som avböjt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".