Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

KU tar upp Löfvens uttalande

Publicerat onsdag 10 maj kl 17.22
"Jag drar slutsatsen att han håller med om att han läst upp sekretessbelagd information"
(1:34 min)
Statsminister Stefan Löfven (S) förbereder sig för sitt tal vid kongressen i Svenska Mässan.
Foto: TT

Frågan om statsminister Stefan Löfven har brutit mot tystnadsplikten blir nu en fråga för riksdagens konstitutionsutskott. Detta efter KU:s öppna utfrågning i måndags där statsministern läste upp delar ur ett dokument som var hemligstämplat av utrikesdepartementet.

Ekots har tidigare berättat att Sverigedemokraterna begär att riksdagens konstitutionsutskott ska anmäla statsminister Stefan Löfven till åtal.

En rad andra företrädare för oppositionen är också mycket kritiska. En av dem är kristdemokraten Tuve Skånberg, ledamot i KU.

– Under ett pågående KU-sammanträde, en utfrågning av statsminister, som var tv-sänd, så väljer statsministern att ur en hemligstämplad handling läsa ett antal länder som omfattas av sekretess. Det är anmärkningsvärt.

Det var när Stefan Löfven fick frågor om regeringens hantering av Sveriges kampanj till FN:s säkerhetsråd, som han valde att namnge en rad länder som bjudits in till en konferens.

KU:s ordförande, moderaten Andreas Norlén, blev förvånad över att Stefan Löfven läste högt ur dokumentet och bad honom förklara sig.

– UD sade att det omfattas av utrikessekretess den här deltagarlistan, sade han.

– I grunden är det inte så annorlunda än att det är sekretess, jag gav några exempel på de länder som var här, svarade Stefan Löfven.

Sverigedemokraterna har nu begärt att KU ska väcka åtal mot Stefan Löfven för brott mot tystnadsplikten. Vid morgondagens sammanträde ska KU diskutera hur man ska gå vidare med frågan.

Ett åtal, som ju SD vill ha, är ett sistahandsalternativ, understryker Andreas Norlén (M), som ändå tycker att det inträffade är anmärkningsvärt.

– Jag drar slutsatsen att han håller med om att han läst upp sekretessbelagd information i direktsänd tv. Det tycker jag är en allvarlig sak, säger han.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, avdramatiserar det Stefan Löfven sade under KU:s utfrågning.

– Jag ser inte att det är något bekymmer utan att statsministern har möjlighet att inför KU offentligt kunna redovisa på det sätt han gör. Den möjligheten har han, säger Eneroth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".