Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ovanligt många smittade av kyckling

Publicerat torsdag 11 maj kl 08.50
"Det finns en mycket högre förekomst i kycklingen"
(1:43 min)
kyckling.
Foto: Stina Stjernkvist/TT.

Antalet personer som blir sjuka av färsk kyckling är fortsatt högt, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Vanligtvis sjunker antalet insjuknade i campylobacter under vintern, men det har det inte gjort i år och det är problematiskt enligt myndigheten.

– Det brukar vanligtvis vara sommartoppar som sen går ner, så att det är ett lågt antal som blir smittade under vintern, men efter förra årets sommartopp har det inte vikt ner på samma sätt, säger Anneli Carlander som är tillförordnad enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Mellan 25-30 personer brukar varje vecka under vintern smittas av campylobacter som ju finns i kyckling. Men i år har under vintern mellan 100 och upp till mer än 150 personer smittats varje vecka.

Campylobacter är en tarmbakterie som kan finnas på kycklingkött som inte är tillagat. De flesta insjuknar akut med diarréer och magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.

Enligt Anneli Carlander på Folkhälsomyndigheten är det en hög förekomst av den här bakterien i kycklingbesättningarna från kycklingföretagen.

– Alltså campylobacter finns alltid i kycklingkött och på en viss nivå, när man tillagar kyckling, men det vi ser nu är att det finns en mycket högre förekomst i kycklingen, i kycklingkött och kycklingflockarna, och det går inte att säga att vi har blivit slarvigare i köket, och det måste branschen jobba med att få ned den förekomsten till nivåer som har börjat tidigare.

Och har ni varit i kontakt med kycklingbranschen, och i sådana fall vad säger de?

– De säger att de har vidtagit åtgärder, dock ser vi att många har blivit sjuka, så de behöver jobba vidare med sina åtgärder.

Hur kan vi vanliga konsumenter göra för att undvika att bli smittade?

– Mycket noggrann kökshygien och vara medveten om att det här är ett förhöjt problem nu.

Och vad ska man göra då?

– Olika skärbrädor för kycklingkött och grönsaker, och vara noggrann med att diska, och hålla rent händerna, och vara noga med stänk så att små droppar inte förorenar annat livsmedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".