Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Finansministern tar lätt på Riksrevisionens kritik

Publicerat fredag 12 maj kl 13.29
Magdalena Andersson (S): Är inte en prognos för hur det faktiskt kommer att se ut.
(1:55 min)
Riksrevisionen och Magdalena Andersson
Magdalena Andersson tar lätt på kritiken från Riksrevisionen. Foto: Fredrik Sandberg & Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Regeringens ekonomiska prognoser har de senaste tio åren varit alltför optimistiska, det menar Riksrevisionen i en ny rapport. Men finansminister Magdalena Andersson (S) slår i från sig kritiken.

– Vi har sett tydliga över- och underskattningar av vissa poster. Man har underskattat statlig och kommunal konsumtion, samtidigt som man överskattat hushållens konsumtion, säger Håkan Jönsson, projektledare på Riksrevisionen.

Myndigheten har tittat på regeringens makroekonomiska propositioner under åren 2007-2017. Håkan Jönsson förklarar att de optimistiska prognoserna till stor del har att göra med att prognosen sträcker sig över fyra år, medan många finanspolitiska beslut tas ett år i taget.

Prognosen räknar därför inte med de utgifter som kan tänkas beslutas om under återstående tre år. Riksrevisionen menar att de här missvisande beräkningarna riskerar att få konsekvenser för de offentliga finanserna.

– Om makroprognoserna är starka uppstår överskott långt bort i prognoshorisonten, och det har ganska ofta använts som motiv att i nutid bedriva reformpolitik. Då innebär det att besluten om finanspolitik idag beslutas på ett missvisande underlag och överskott som inte alls säkert finns där när man kommer dit.

Finansminister Magdalena Andersson (S) håller inte med i Riksrevisionens slutsats.

– Som jag förstår Riksrevisionen är den stora kritiken att man inte lägger in gissningar om framtida riksdagsbeslut, och det kan man givetvis diskutera om det borde vara en annan ordning, men då får riksdagen i så fall be om ett sådan beslutsunderlag.

Eftersom beräkningarna inte räknar in möjliga politiska beslut tycker finansministern att det är väntat att de makroekonomiska prognoserna inte stämt.

– Det ska inte ses som prognoser för hur det faktiskt kommer att se ut om fyra år, utan ska snarare användas för att se vilket reformutrymme som kommer att finnas, säger finansministern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".